Οι ευρωπαίοι ηγέτες στον Έβρο - Μητσοτάκης: Ζηταμε έμπρακτη αλληλεγγύη- 700.000 εκατομμύρια ευρώ έκτακτη βοήθεια

Ως «επίσημο διακινητή προσφύγων και διακινητών» χαρακτήρισε την Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την ηγεσία της ΕΕ , στον Έβρο.

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός είπε:

Οι δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που προσπάθησαν να μπουν στην Ελλάδα δεν έχουν σχέση με την Ιντλίμπ, να βρούμε λύση στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδα είναι σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε. Η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, ας είμαστε ειλικρινείς. Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της. Παραβιάζει κατάφωρα τη συνθήκη με την ΕΕ, που την υποχρεώνει να κρατά στο έδαφός της τους μετανάστες.  Η ελλάδα αναμένει την αλληλεγγύη της ΕΕ. Ας είμαστε ειλικρινείς. Ελπίζω αυτή η κρίση να λειτουργήσει σαν αφύπνιση. Μακριά από την ύπουλη προπαγάνδα των fake news.

Η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της και επιδιώκει να στείλει δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους διεκδικώντας ανταλλάγματα. Εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί σαν γεωπολιτικούς μοχλούς. Δυστυχώς η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Δημόσιες δηλώσες του Ερντογάν με την απειλή να ανοίξει τα σύνορα.

Τα βίντεο, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο, δείχνουν ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι πια προσφυγικό και μεταναστευτικό. Συνιστά ασύμμερη απειλή.  Εισβολή με ανθρώπους άγνωστης προέλευσης και αγνώστων σκοπών που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν βία και εκτοξεύουν δακρυγόνα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός. Αντιδρούμε με γνώμονα την προστασία των συνόρων μας και την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.

Πάνω απ’ όλα, όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές ζήτημα πρότου μεγέθους. Οι ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν πάνω από 24.000 παράνομες εισόδους, συνέλαβαν πολλούς και απέτρεψαν πολλούς θανάτους μεταναστών στη θάλασσα.. Θέλω να συγχαρώ τους ενστόλους και τους πολίτες που συμπαρίστανται. Οι απειλές Ερντογάν δεν πέρασαν. Το μήνυνα είναι ξεκάθαρο προς όλους, μην επιχειρείτε να μπειτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα καταφέρετε.

Έχουμε δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη μας. Η αλληλεγγύη πρέπει να απευθύνεται και προς τους Ελληνες πολίτες, των οποίων απειλείται η ασφάλεια και η γαλήνη. Η Ευρώπη απέτυχε να βοηθήσει. Επέλεξε να κλείσει τα μάτια, Η παρουσία σας εδώ δείχνει ότι αυτό αλλάζει. Ελπίζω ότι θα γίνει πιο έμπρακτη η βοήθειά σας. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό, αλλά όχι υπό συνθήκες εκβιασμού. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα.

 

Ursula von der Leyen

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen χαρακτήρισε δύσκολη την ελληνική αποστολή όπως είπε.

Θα φροντίσουμε να τηρηθεί η τάξη στα σύνορα, θα παρέχουμε όλη την υποστήριξη προς την Ελλάδα. Η Frontex θα αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης.

Θα παρέχουμε οικονομική υποστήριξη 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 350 άμεσα.

Η κατάσταση στα σύνορα μας δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας είναι ευθύνη της Ευρώπης θα το διαχειριστούμε με τάξη, ενότητα, ευθύνη και αποφασιστικότητα. Οσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν.

Η Τουρκία δεν είναι εχθρός

Η Ελλάδα είναι η δίκη μας ασπίδα.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli.

Σαρλ Μισέλ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε πως «εκφράζουμε την υποστήριξη μας στις ενέργειές σας. Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό θέμα. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Η παρουσία μας εδώ μαζί σας είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα. “Είμαστε μαζί”, η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στο διεθνές δίκαιο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.

Αναφορικά με τη Συρία, πρέπει να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες για μία διπλωματική, πολιτική λύση. Ο κ. Μπορέλ βρίσκεται στην Άγκυρα για να περάσει το μήνυμα. Την Τετάρτη έχουμε συνάντηση στην Κροατία με τους ΥΠΕΞ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με εσάς ώστε να δείξουμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας» κατέληξε.

Νταβίντ Σασόλι

Είμαι πολύ ανήσυχος ότι πολλές κυβερνήσεις μπορεί να μην συνειδητοποιούν. Πριν από ενάμισι χρόνο αν είχαμε ακολουθήσει και είχαμε κάνει την μεταρύθμιση του Δουβλίνου, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. δεν έρχονται στην Ελλάδα ή στην Ιταλία. Χρειάζεται ευρωπαϊκή πολιτική, κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό για να εγγυώμεθα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χρειαζόμαστε μια καμπή και η παρουσία μας σήμερα είναι κάλεσμα στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και να υπάρξει κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό. Και παράλληλα να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα, αλλά και να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά πρέπει να σεβαστεί συμφωνίες.

Πρέπει να χαράξουμε κοινή πολιτική, αυτό μας ζητούν οι Έλληνες πολίτες σήμερα, να αντιμετωπίσουμε μια πρόσκληση που θα έχει μακροπρόθεσμη πολιτική. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα και μια δέσμευση που πρέπει να αναλάβουμε είναι να προστατεύσουμε το μέλλον τους και επ’ αυτού η δέσμευση πρέπει να είναι εντονότερη. Εως τώρα δεν βασιστήκαμε στη γενναιοδωρία, αλλά ο καθένας στο δικό του συμφέρον.

Νωρίτερα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Σαρλ Μισέλ και ο Νταβίντ Σασόλι επιθεώρησαν από αέρος την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, (από τη μεριά της Τουρκίας) όπου τα τελευταία 24ωρα έχουν συρρεύσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θέλοντας να περάσουν στην Ελλάδα.