Την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης όπου και τους ενημέρωσε για την κατάσταση στον Έβρο.

Επίσης ο Πρωθυπουργός, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Σαρλ Μισέλ και ο Νταβίντ Σασόλι επιθεώρησαν από αέρος την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, (από τη μεριά της Τουρκίας) όπου τα τελευταία 24ωρα έχουν συρρεύσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θέλοντας να περάσουν στην Ελλάδα.

Μιλώντας ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χαρακτήρισε την Τουρκία «ως επίσημο διακινητή προσφύγων και διακινητών».

«Είναι υποχρέωσή μου να προστατεύσω τη χώρα. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ε.Ε. Κινούμε απολύτως στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε. «Τις τελευταίες μέρες αποτρέψαμε πάνω από 24.000 απόπειρες εισόδου μεταναστών και προσφύγων. Θέλω να συγχαρώ Αστυνομία, λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις για το καθήκον που επιτελούν. Οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν», συμπλήρωσε. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ξεκάθαρο: «Μην επιχειρείτε να μπείτε στην Ελλάδα». «Δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς κράτος δικαίου. Κάποιοι βολεύτηκαν και άφησαν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, να διαχειριστούν μόνα τους την κατάσταση που επικρατεί» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Ελλάδα και Ευρώπη δεν εκβιάζονται, αλλά συζητούν. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, εξέφρασε την υποστήριξη τους στην Ελλάδα.« Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα. Είναι κρίσιμης σημασίας αυτό που κάνετε  για το μέλλον της ΕΕ». Θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας είπε.