Τηλεφώνημα Μητσοτάκη για το «φάλτσο» στις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών - Λύνεται το ζήτημα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος «Μέλισσες», Χρήστο Μάστορα είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την ανάρτηση του καλλιτέχνη στο Facebook για το ζήτημα των συντάξεων των Βορειοηπειρωτών.

Ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε ότι θα προωθηθεί σύντομα νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, κάτι που είπε και από το βήμα της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε ότι η θέση που πήρε ο τραγουδιστής δεν είχε κάποια κομματική σκοπιμότητα, παρά μόνο ήθελε να αναδείξει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες.

Ο Χρήστος Μάστορας είχε ξεσπάσει πριν από λίγες ημέρες για την αντιμετώπιση της κυβέρνησης στο θέμα των μειωμένων συντάξεων των Βορειοηπειρωτών και τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο γνωστός τραγουδιστής ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Βορειοηπειρώτες στήριξαν στις εκλογές, για να διορθώσει την κατάσταση: «Γιατί αν δεν το κάνετε, κάποια στιγμή θα διορθώσουμε κι εμείς το λάθος που κάναμε στις κάλπες! Kyriakos Mitsotakis» έγραψε στο Facebook ο Χρήστος Μάστορας.

Με Insta story του την Παρασκευή σχολίασε πως βρίσκεται «εν αναμονή θετικών εξελίξεων» παραθέτοντας δημοσίευμα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για την ασφάλιση των βορειοηπειρωτών.

Οι δηλώσεις Πέτσα

Ο κ. Πέτσας την Πέμπτη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να φέρει διάταξη που θα μειώνει το προαπαιτούμενο διάστημα παραμονής των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουν να έχουν την πλήρη κάλυψη που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όπως ανέφερε, «ο Πρωθυπουργός, από πριν, από όταν ήταν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχε δει συλλόγους Βορειοηπειρωτών και είχε δεσμευτεί ότι θα αρθεί πάλι μια αδικία του νόμου Κατρούγκαλου. Ποια ήταν η αδικία; Ότι για να έχεις τα ίδια δικαιώματα που προέβλεπε ο νόμος αυτός του ασφαλιστικού, θα έπρεπε να έχεις μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα 40 χρόνια. Αυτό, εξ ορισμού, οι άνθρωποι από τη Βόρειο Ήπειρο δεν μπορούσαν να το έχουν, γιατί άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα από το 1991 και μετά. Θα φέρουμε διάταξη που θα μειώνει το χρονικό διάστημα παραμονής, για να μπορέσουν να έχουν την πλήρη κάλυψη που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Θα την καταθέσουμε, όμως, όχι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αυτό, αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σε άλλο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που θα αφορά την «ΕΡΓΑΝΗ» και θα ενταχθεί εκεί. Αυτό θα γίνει γιατί βασική προϋπόθεση είναι ότι το ΣτΕ απαιτεί αναλογιστική μελέτη να συνοδεύει τις συνταξιοδοτικές διατάξεις. Επομένως, θέλει λίγο χρόνο να ετοιμαστεί αυτή η αναλογιστική μελέτη. Είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε το κόστος και θα λύσουμε το θέμα».