Οι πρώτες κίτρινες κάρτες Μητσοτάκη σε υπουργούς

Τις πρώτες κίτρινες κάρτες σε… απρόθυµους ή ράθυµους υπουργούς, έχει αρχίσει να βγάζει ο πρωθυπουργός, από τη στιγµή, µάλιστα, που εδώ και περίπου έναν µήνα το ηλεκτρονικό σύστηµα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου «Μαζί» είναι πλήρως λειτουργικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιώργος Γεραπετρίτης και  Ακης Σκέρτσος έχουν πλέον µια αρκετά σαφή εικόνα για τις απαιτούµενες «διορθώσεις» στο κυβερνητικό σχήµα.

Οι σοβαρές και πολυεπίπεδες προκλήσεις, που αντιµετωπίζει η κυβέρνηση στα µέτωπα των Ελληνοτουρκικών και του Μεταναστευτικού, αποκαλύπτουν µεταξύ άλλων και τις αρρυθµίες κατά την άσκηση του κυβερνητικού έργου, είτε αυτές πηγάζουν από ανεπαρκείς δοµές και θολές αρµοδιότητες, είτε οφείλονται σε έλλειµµα αποτελεσµατικότητας του ανθρώπινου παράγοντα και στην κακή χηµεία σε πολλά υπουργεία.

Μολονότι ουδείς µπορεί να γνωρίζει τούτη την ώρα τις πρωθυπουργικές προθέσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο  Έθνος της Κυριακής, πρόσωπα µε τα οποία ο κ. Μητσοτάκης µοιράζεται συχνά πυκνά τους προβληµατισµούς του αποκαλύπτουν πως ο αναµενόµενος ανασχηµατισµός θα είναι σε κάθε περίπτωση δοµικός, επιχειρώντας να… θεραπεύσει τις παιδικές ασθένειες που προσέβαλαν το υπουργικό σχήµα του περασµένου Ιουλίου.

Όπως είναι εύλογο σε τέτοιες περιπτώσεις, σηµαντικές αλλαγές αναµένονται και σε επίπεδο προσώπων. Μάλιστα και παρά τη διαβεβαίωση του κ. Μητσοτάκη σε πρόσφατη τοποθέτησή του ότι «δεν θα δείτε άµεσα ανασχηµατισµό», η αιφνίδια κρίση στο ποδόσφαιρο και οι αρχικοί κυβερνητικοί χειρισµοί, τα Ελληνοτουρκικά και η επικοινωνιακή διαχείρισή τους, καθώς και µια σειρά άστοχων τοποθετήσεων µελών της κυβέρνησης οδηγούν κυβερνητικούς επιτελείς στην εκτίµηση πως οι επικείµενες αλλαγές δεν αποκλείεται να επισυµβούν νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικώς αναµενόταν, ίσως  και πριν το καλοκαίρι.

Βεβαίως, η πρόσφατη εµπειρία καταδεικνύει πως ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να προχωρήσει σε άµεσες παρεµβάσεις στο Υπουργικό Συµβούλιο όταν το κρίνει απαραίτητο, όπως έγινε στην περίπτωση της επανίδρυσης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, µοτίβο, πάντως, που δεν θεωρείται κατ’ ανάγκην και οδηγός για τις µελλοντικές κινήσεις του κ. Μητσοτάκη.