Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε κρυφά με την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου...

Το όνομα της κυρίας Σακελλαροπούλου, ήταν στο… μπλοκάκι του πρωθυπουργού από τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε για πρώτη φορά από τους συνεργάτες του να του υποβάλουν προτάσεις για τους πιθανούς υποψηφίους.
Ο  πρωθυπουργός είχε πολύ θετική γνώμη για αυτήν, ήδη από τον καιρό που την συνάντησε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο, όταν με την ιδιότητά του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επισκέφτηκε στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η επίσκεψή του, η οποία έγινε σε μια περίοδο όπου ήταν σε εκκρεμότητα σημαντικές υποθέσεις για τις οποίες έπρεπε να αποφανθεί το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, χαρακτηρίστηκε εθιμοτυπική, ενώ από την Πειραιώς δεν είχε εκδοθεί καμία σχετική ανακοίνωση.

 

Τις ημέρες που ήταν στο βουνό ωρίμασε στο μυαλό του η ιδέα να προτείνει την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως την πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Όπως γράφει το protothema.gr. στο σχετικό ρεπορτάζ,  η οριστική απόφασή του ελήφθη στους πρόποδες του Λυκαβηττού έπειτα από ένα τετ α τετ που είχε ο πρωθυπουργός στην οικία του με τη μέχρι τώρα πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι πληροφορίες που εκ των υστέρων έρχονται στο φως, αφού γνώση της συνάντησης δεν είχαν ούτε οι άνθρωποι του Μαξίμου, αναφέρουν ότι ήταν μια σχετικά μακρά συζήτηση στην οποία συζητήθηκαν αρκετά θέματα. «Ηταν μια συνάντηση ουσίας», λένε πηγές που είναι κοινωνοί της συζήτησης που έγινε ανάμεσα στους δύο.

«Ο κύβος είχε ήδη ριφθεί όταν αποχώρησε από την πρωθυπουργική κατοικία η κυρία Σακελλαροπούλου», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Από εκεί και ύστερα, εξηγούν, ο πρωθυπουργός αναζητούσε τον κατάλληλο χρόνο για να ανακοινώσει την απόφασή του δίνοντας ταυτόχρονα στην πρόεδρο του ΣτΕ λίγο χρόνο για να κλείσει κάποιες εκκρεμότητες στο Ανώτατο Δικαστήριο, του οποίου ήταν προεδρεύουσα από τον Οκτώβριο του 2018.

«Ένας zεστός άνθρωπος»

Σύμφωνα με όσα λένε από το κυβερνητικό επιτελείο, η υποψήφια Πρόεδρος είναι ένα πρόσωπο που «συμβολίζει τα χαρακτηριστικά Μητσοτάκη για τη νέα εποχή». Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μη κομματικό πρόσωπο», που «υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη με εξαιρετικές επιδόσεις εδώ και πολλά χρόνια». «Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι είναι ένα πρόσωπο μη πολιτικό», εξήγησε. Και αυτό διότι «ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως ανώτατη δικαστής, έχει χειριστεί πολύ σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων. Κατά συνέπεια, έχει πολύ ισχυρή άποψη για τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα και μπορεί να την εκπροσωπήσει με επάρκεια».

Στην τελική κρίση του πρωθυπουργού βάρυνε το γεγονός ότι η κυρία Σακελλαροπούλου «ως δικαστής με μακρά θητεία στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας, η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπερβαλλοντική και φιλοαναπτυξιακή». Είναι μια θεώρηση των πραγμάτων, πολύ κοντινή με τις απόψεις του πρωθυπουργού, μια θεώρηση «που βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη για γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με πολιτικές για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης των επόμενων δεκαετιών που είναι η κλιματική αλλαγή»

«Δεν ψάχναμε έναν Πρόεδρο ο οποίος τυπικά μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του και να πληροί ικανοποιητικά τις προδιαγραφές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η κυρία Σακελλαροπούλου «συμβολίζει κάτι πολύ παραπάνω». Και επιπλέον, όπως συμπλήρωσε, «είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος, ένας πολύ ζεστός άνθρωπος, ένας κανονικός άνθρωπος».

Ο συμβολισμός

Η νέα πρόεδρος, τέλος, σύμφωνα με συνεργάτες του Μαξίμου, «συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια εποχή κατά την οποία επιλέγονται για τα κορυφαία αξιώματα πρόσωπα τα οποία έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους και προέρχονται από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα».