Της Ελλης Τριανταφύλλου
Με μια επιλογή υψηλού συμβολισμού, η οποία έχει ευδιάκριτα ( και όχι συγγενικά με τη ΝΔ) πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής, έβαλε χθες στη δική του υπογραφή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ιστορικότητα του θεσμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ευελπιστεί, δε, βασίμως, ότι η υποψηφιότητα της προέδρου του ΣτΕ κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου θα αποσπάσει ευρύτατη πλειοψηφία, που ενδεχομένως θα επιτρέψει την εκλογή της από τον πρώτη ψηφοφορία.
Με τη συγκεκριμένη επιλογή, ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε ταυτοχρόνως τέσσερις στόχους :
- Πρωτιά με γυναίκα στη θέση του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας- κάτι το οποίο εξ αρχής επιδίωκε με ένταση ο κ. Μητσοτάκης
- Απόλυτη αποδοχή από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να αντιταχθεί σε μία υποψηφιότητα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά
- Αποδοχή από ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας που νοιώθουν κόπωση από τους πολιτικούς και μετά από την πολύχρονη ταλαιπωρία της κρίσης, επιθυμούν στην ανώτατη εκπροσώπηση της χώρας ένα πρόσωπο που θα ενώνει και θα συνθέτει
- Κίνηση ματ σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να στοιχειοθετήσουν καταψήφιση της συγκεκριμένης υποψηφιότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε και προφανώς πέτυχε να δυσκολέψει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, αν δεν υπερψηφίσει την κυρία Σακελλαροπούλου, θα πρέπει να εξηγήσει τί άλλαξε από την εποχή που της εμπιστεύτηκε το κρίσιμο πόστο της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, με ένα διθυραμβικό σκεπτικό για τα προσόντα της.
Επιπρόσθετα, αφαίρεσε κάθε επιχείρημα από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο, δεν έχει κανέναν σοβαρό λόγο να επικαλεστεί για να αρνηθεί την ψήφο του στην υποψήφια πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων, ήταν θετικές ως προς το πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου παρά το γεγονός ότι όλα παρέπεμψαν στις συνεδριάσεις των οργάνων τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αντιπερισπασμό της κυβέρνησης αναφορικά με τα γεγονότα στη Λιβύη, και παρέπεμψε στις συνεδριάσεις των οργάνων του. Πολλά στελέχη του κόμματος, ωστόσο, εκφράζονται ήδη θετικά για αυτή την υποψηφιότητα, αν και υπήρξαν ορισμένοι, όπως πχ ο κ. Γ. Κατρούγκαλος που έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι είναι άλλα τα κριτήρια για την επιλογή προέδρου του ΣτΕ και άλλα για την επιλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Είναι, ωστόσο, μάλλον προφανές ότι δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πείσει την κοινή γνώμη ότι έχει ουσιαστικούς λόγους να καταψηφίσει την προοδευτικών κατευθύνσεων κυρία Σακελλαροπούλου, την οποία ο ίδιος είχε επιλέξει για το κρίσιμο πόστο του ΣτΕ.
Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ, σήμερα στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής στα γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη 50 προκειμένου να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση. Από όλες τις πλευρές, ωστόσο, προεξοφλείται ότι θα πει ναι στην υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου, η οποία, παρ ότι ως δικαστής παρέμενε εκτός των κομματικών τειχών, είναι γνωστό ότι προέρχεται πολιτικά από τον χώρο της κεντροαριστεράς και διαθέτει ένα προοδευτικό προφίλ.
Σήμερα, θα συνεδριάσει και το ΜέΡΑ25 όπου σύμφωνα με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη θα δοθεί απάντηση-πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η Ελληνική Λύση τόνισε πως είναι αξιοσέβαστη η κ. Σακελλαροπούλου ενώ το ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως δεν στέκεται στο πρόσωπο, αλλά αναφέρει πως τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού.
πηγή: economico.gr