Γιατί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια εξαιρετική επιλογή για την προεδρία της Δημοκρατίας

Τέλος εποχής για τον θεσμό. Η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από τον πρωθυπουργό είναι μια τολμηρή και αξιέπαινη επιλογή που σηματοδοτεί πλήρη ανανέωση και ποιοτική στροφή.

της Αγγελικής Σπανού

Σε μια χώρα που υστερεί στα θέματα ισότητας των φύλων, η ανάδειξη μιας γυναίκας σε ένα τέτοιο αξίωμα θα ήταν έτσι κι αλλιώς σημαντική. Η συγκεριμένη γυναίκα, όμως, έχει πολύ περισσότερα θετικά χαρακτηριστικά που θα προκαλέσουν πολιτικό κόστος σε όποιο κόμμα δεν υποστηρίξει την υποψηφιότητά της.

-Εχει ειδίκευση στα θέματα περιβάλλοντος, δηλαδή είναι καταρτισμένη σε έναν τομέα εξαιρετικά καίριο στον σύγχρονο κόσμο. Η “πράσινη” κουλτούρα που κουβαλά θα έχει και παιδαγωγική αξία για μια κοινωνία που δεν έχει καλές επιδόσεις στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

-Ως πρόεδρος του ΣτΕ κινήθηκε σταθερά στην προοδευτική όχθη και δεν είναι τυχαίο ότι εξελέγη επί κυβέρνησης Τσίπρα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το γεγονός ότι δεν προέρχεται από την πολιτική οικογένεια της Δεξιάς διευκολύνει την αναγκαία προσπάθεια εθνικής συνεννόησης.

-Το όνομά της ως δικαστικού δεν έχει λερωθεί κατά κανέναν τρόπο, σε μια συγκυρία στην οποία οι εσωτερικές διενέξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης τραυματίζουν τη σχέση της με τους πολίτες και προκαλούν ρωγμές στο κύρος του θεσμού.

-Η διαδρομή της και το βιογραφικό της δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να διολισθήσει σε πολιτικά και επικοινωνιακά τερτίπια που ευτελίζουν τη δημόσια ζωή.

-Η επιβράβευση μίας επιστήμονα τόσο υψηλού κύρους αποτελεί ένα πολύ θετικό παράδειγμα αξιοκρατίας, εξαιρετικά χρήσιμο σε μια ευρύτερη πραγματικότητα πελατειασμού και ευνοιοκρατίας.

-Ο κοσμπολιτισμός και η διεθνής εμπειρία της της δίνουν τη δυνατότητα να συνομιλήσει αποτελεσματικά με ξένους ηγέτες και να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες της διεθνούς συγκυρίας.

-Το επιχείρημα ότι αποπολιτικοποείται ο θεσμός είναι εύθραυστο, δεδομένου ότι έτσι κι αλλιώς οι αρμοδιότητες του ΠτΔ είναι συνταγματικά περιορισμένες και επομένως η ρητορεία του μόνο αξιολογείται ως πολιτική, κάτι που δεν προϋποθέτει βουλευτική ή υπουργική εμπειρία.

-Είναι μια ευγενική φυσιογνωμία και -όπως λέγεται- μετριοπαθής χαρακτήρας, ένα πρόσωπο δηλαδή που το χρειαζόμαστε για την προστασία της συλλογικής αισθητικής και του πολιτισμού μας.

Πηγή: economico.gr