Ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρώτη από τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή και αντάλλαξαν ευχές για καλή χρονιά. Ο σύντομος διάλογος των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες αφορούσε το τζετ λαγκ από το ταξίδι επιστροφής του πρωθυπουργού.
Ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον πρωθυπουργό πότε επέστρεψε και αν πρόλαβε να ξεκουραστεί και ο πρωθυπουργός απάντησε: «συνηθισμένο το βουνό», για να δεχθεί τη φιλική «υπόδειξη» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική».
Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Τσιπρας: Πότε επέστρεψες;
Μητσοτάκης: Χθες το βράδυ.
Τσιπρας: Πρόλαβες να ξεκουραστείς από το jet lag;
Μητσοτάκης: Συνηθισμένο το βουνό.
Τσιπρας: Πόσο μείνατε;
Τσιπρας: Πέπει να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική.
Μητσοτάκης: Νερό πολύ πίνω.
«Προβληματισμένος από τις εξελίξεις, όχι από το κλίμα στη συνάντηση» δήλωσε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. Για την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ζυγίζει την κατάσταση, όλα θα εξαρτηθούν από τις εσωκομματικές αντιδράσεις».
Τσίπρας: Όχι σε F35 και εκλογικό νόμο, Παυλόπουλος για ΠτΔ
Στην δήλωση που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του στην αγορά μαχητικών F-35 και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και την υποστήριξή του στην ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.
Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:
«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον κύριο Μητσοτάκη για τις περιφερειακές εξελίξεις, τα ελληνοτουρκικά και το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Εξέφρασα την ανησυχία μας για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μια νέας εθνικής περιπέτειας τώρα που βγήκαμε από τη 10ετή περιπέτεια της οικονομική κρίσης.
Υπογράμμισα επίσης τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας -και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού- από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψη του, όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών.
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχα τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους.
Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προσυπογράφω αυτή τη φράση.
Στη πράξη όμως έκανε το αντίθετο.
Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος.
Έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει.
Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική.
Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η Τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις.
Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Ζήτησα λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Του δήλωσα επίσης ότι θα στηρίξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει.
Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση.
Με ενημέρωσε επίσης και για τη πρόθεση του να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο.
Του εξέφρασα τη κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου.
Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων.
Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση.
Τέλος, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.
Ελπίζω η επιμονή του κύριου Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί.
Και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα.
Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά».
Η απάντηση από το Μαξίμου
Τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρι να εκφραστεί έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» σχολίασε τοΜαξίμου.
«Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας» τονίστηκε και προστέθηκαν επίσης τα εξής: «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λάθος να ζητά την αναστολή της “αναβάθμισης της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ”, την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Προξενεί εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του, καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας».
Οι συναντήσεις που ακολουθούν, εντός της ημέρας
Η δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση, είναι με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ενώ το απόγευμα, στις 17.00 και στις 18.00 αντίστοιχα θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε και έχει στις 11.00 προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις αναμένεται να συζητηθεί όλο το φάσμα των επαφών του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε πολιτικό, οικονομικό και ομογενειακό επίπεδο. Στο πρώτο, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων στην αμερικανική ηγεσία, με έμφαση στην πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της χώρας μας και στη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας.
Στο οικονομικό, θα παρουσιάσει τις βασικές συζητήσεις για επενδυτικές πρωτοβουλίες αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, τα οφέλη που θα έχουν εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων από την υλοποίηση του αγωγού EastMed, αλλά και τις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που ενδιαφέρουν τις δυο χώρες. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τους παράγοντες της αμερικανικής ηγεσίας που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, με έμφαση στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά και στην παραγωγική συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι.
Επίσης ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές του με την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ. Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη εθνικής ενότητας ενώπιον των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «ο πρωθυπουργός είναι πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των συζητήσεων που έγιναν και στην κλειστή και στη διευρυμένη συνάντηση» με τον Αμερικανό πρόεδρο και κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών θα αναδείξει τα όσα επετεύχθησαν στους διάφορους τομείς συνεργασίας. Στις προθέσεις του είναι επίσης να υπάρξει ενημέρωση και για τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στα εθνικά μας θέματα.
Πληροφορίες βάζουν πιθανότατα στην ατζέντα και ζητήματα ευρύτερου προβληματισμού, αναφορικά με τον εκλογικό νόμο και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.