Αρνητική στάση ενδέχεται να κρατήσει η Πορτογαλία εφόσον οι εταίροι αποφασίσουν σε μια ειδική μεταχείριση της Ελλάδας. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τις τελευταίες δυο εβδομάδες ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Κοέλιο δεν έχασε ευκαιρία να παρουσιάζει τις θέσεις της κυβέρνησής του όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα. Η Πορτογαλία, όπως έχει πει επανειλημμένως, δεν στηρίζει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά όσον αφορά τη διάσκεψη για το χρέος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια η συντηρητική κυβέρνηση του Κοέλιο προτίθεται να επιστρέψει στο ΔΝΤ 14 δισ. ευρώ, αποπληρώνοντας έτσι πρόωρα το ήμισυ του δανείου που έλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας μεταξύ 2011 και 2014.
Η κατάσταση της πορτογαλικής οικονομίας βελτιώθηκε αισθητά τους τελευταίους μήνες, καθώς για την τρέχουσα χρονιά η Κομισιόν αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1,6% ενώ η ανεργία υποχώρησε από το 16,3% το 2013, στο 13,9%. Παράλληλα, για τρίτη συνεχή χρονιά, η Πορτογαλία έχει πετύχει εμπορικό πλεόνασμα. Το ερώτημα είναι βέβαια εάν η χώρα καταφέρει να κρατήσει μεσοπρόθεσμα τους ίδιους ρυθμούς. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το ΔΝΤ έχει κρούσει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου, σε περίπτωση που εξασθενήσει η μεταρρυθμιστική βούληση των Πορτογάλων και σε αυτά τα συμφραζόμενα, ο οικονομολόγος Πέντρο Τεχέιρα αποδίδει την πορτογαλική αντίδραση στις ελληνικές εκλογές, καθώς και στον παράγοντα «φόβο».
«Μετά την Ελλάδα η Πορτογαλία εξακολουθεί να θεωρείται το ασθενέστερο μέλος της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει αποστάσεις από την Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενες αναταράξεις. Αυτό θα πρέπει να εκληφθεί περισσότερο σαν πολιτικό μήνυμα. Εάν όμως διαφανεί ότι η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να ενισχύσει τη θέση της έναντι των πιστωτών της, τότε θα επιχειρήσει να κάνει το ίδιο και η πορτογαλική κυβέρνηση» καταλήγει ο κ. Τεχέιρα.