Ισλανδία: Ποινές φυλάκισης σε πρώην τραπεζίτες για το ρόλο τους στην κατάρρευση τράπεζας

Επικύρωσε τις ποινές που είχαν επιβληθεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο σε τέσσερις πρώην αξιωματούχους της τράπεζας Κaupthing, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισλανδίας.  Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας Χράινταρ Μαρ Σίγκουρντσον, ο πρώην πρόεδρος Σιγκούντουρ Εϊναρσον, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Kaupthing Λουξεμβούργου Μάγκνους Γκουντμουντσον, και ο Ολάφουρ Ολαφσον, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, καταδικάστηκαν την Πέμπτη σε τέσσερα με πεντέμισι χρόνια φυλακή καθώς κρίθηκαν ένοχοι για χειραγώγηση της αγοράς.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Reuters, πρόκειται για την μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί για οικονομική απάτη στην ιστορία της χώρας.  Οι τέσσερις κατηγορούμενοι είχαν διαφύγει της σύλληψης και ζουν στο εξωτερικό με αποτέλεσμα την Πέμπτη να μην παρευρεθούν στην δίκη τους.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα Kaupthing κατέρρευσε στην δίνη της παγκόσμιας κρίσης το 2008.  Η κυβέρνηση της Ισλανδίας ανέθεσε σε ειδικό ανακριτή το έργο της διερεύνησης του ρόλου των τραπεζικών στελεχών στην κατάρρευση της τράπεζας. Ο ειδικός ανακριτής κάλεσε και άλλες χώρες χώρες να διεξάγουν ανάλογες έρευνες υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόσωπο που να μπορεί να θεωρηθεί λόγω θέσης υπεράνω δικαιοσύνης. «Οι υποθέσεις αυτές μπορεί να είναι δύσκολες αλλά μπορούν να φέρουν και αποτελέσματα» δήλωσε ο Ολαφρού Χάουκσον.