«Η Τουρκία δεν έχει πλέον φίλους» - Πέφτουν οι υπογραφές για τον EastMed - Επίσημο «μπλόκο» στον Ερντογάν

«Kλείδωσε» η υπογραφή της συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed. Στις 2 Ιανουαρίου του 2020  θα υπογραφεί στην Αθήνα Διακρατική Συμφωνία από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, Η Συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Το γεγονός ότι η υπογραφή θα γίνει στην Αθήνα, δείχνει ουσιαστικά, την αποφασιστικότητα του Ισραήλ και της Ιταλίας να δείξουν την υποστήριξη τους προς την Ελλάδα έναντι των ενεργειών της Τουρκίας.

Σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι ο αγωγός EastMed θα προχωρήσει ό,τι κι αν λέει ο Ερντογάν, σημειώνοντας ακόμη ότι «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με βάση το διεθνές δίκαιο».

Οι προκαταρκτικές μελέτες που έχουν γίνει για τον αγωγό Εast Med δείχνουν ότι το έργο είναι τεχνικά εφικτό αλλά και οικονομικά βιώσιμο καθώς το κόστος μεταφοράς του αερίου είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τις εναλλακτικές επιλογές.

Στριμωγμένος και από τις ΗΠΑ

To έργο άλλωστε υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να σταματήσουν τη συνεργασία της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες.

Ήδη την Παρασκευή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νόμο που του δίνει περιθώριο 60 ημερών για να επιβάλλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream, του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον που κρίνεται ότι υποστηρίζει τα έργα αυτά.

Η Τουρκία δεν έχει πλέον φίλους

Αν και πολλοί διεθνείς αναλυτές στέκονται στις καλές σχέσεις Ερντογάν – Τραμπ οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν σώσει τον τούρκο πρόεδρο, πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

«Όταν οι κυρώσεις αποφασίζονται τελεσίδικα δεν υπάρχει επιστροφή», σχολιάζει ο Μαξ Χόφμαν από το Think Tank, Center for American Progress στην Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του, ο ειδικός σε θέματα Τουρκίας από το German Marshall Fund Οζγκούρ Ουνλουχισαρσικλί εκτιμά ότι η επιβολή των κυρώσεων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η φιλία με τον Τραμπ δεν αρκεί για να αποτρέψει τα μέτρα, όπως λέει προσθέτοντας με νόημα ότι  εκτός Λευκού Οίκου η Τουρκία δεν έχει πλέον φίλους.

Προτεινόμενα για εσάς