Πολιτική ομπρέλα της Ευρώπης στις προκλήσεις Ερντογάν

Σφίγγει ο «κλοιός» της απομόνωσης για την Τουρκία, η οποία, με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και τις διαρκείς απειλές για το μεταναστευτικό/προσφυγικό έχει προκαλέσει τη δυσφορία των Ευρωπαίων ηγετών – κλίμα που φάνηκε ξεκάθαρα κατά τη χθεσινή, πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες.

Στο σχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου -όπως έχει διαμορφωθεί- ικανοποιούνται τρία βασικά ζητήματα, τα οποία έχει θέσει η Ελλάδα:

  • Πρώτον να καταδικαστεί απερίφραστα η τουρκική προκλητικότητα.
  • Δεύτερον να εκφράζεται ρητά ότι η «συμφωνία» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.
  • Και τρίτον να διατυπώνεται η πλήρης και ανεπιφύλακτη στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτά τα τρία στοιχεία συνδιαμορφώνουν την πολιτική ομπρέλα κάτω από την οποία οι υπηρεσίες της ΕΕ, αλλά και οι Υπουργοί, καλούνται να εξειδικεύσουν ένα πλαίσιο, το οποίο έχει διαμορφωθεί στις προηγούμενες δύο Συνόδους, του Ιουνίου και του Οκτωβρίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα και με κυρώσεις, εάν χρειαστεί.

Δυσφορία στην Ευρώπη για Αγκυρα 

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται για την Αγκυρα είναι το γεγονός ότι η διήμερη σύνοδος Κορυφής είναι η τρίτη στη σειρά που έχει στην ατζέντα της το ζήτημα της Τουρκίας και η οποία αναμένεται – όπως και οι δύο προηγούμενες – να καταλήξει με καταδίκη της συμπεριφοράς της έναντι ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. Στις δύο προηγούμενες ήταν η Κύπρος, λόγω της παραβίασης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τώρα είναι η Ελλάδα, όπου η γλώσσα του κειμένου μάλιστα θα είναι ακόμα πιο αυστηρή.

Η Αθήνα κινήθηκε γρήγορα, πολυεπίπεδα και αποτελεσματικά, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να επικοινωνεί εγκαίρως με την Άγγελα Μέρκελ, τον Εμμανουέλ Μακρόν και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και να τους ενημερώνει αναλυτικά για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, που θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Το ίδιο έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – και μέχρι πρόσφατα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίον είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει λίγο πριν τη Σύνοδο του ΕΛΚ και να εξασφαλίσει μια ρητή δήλωση καταδίκης της τουρκικής συμπεριφοράς και ανάδειξης του παράνομου και απαράδεκτου χαρακτήρα της.

Κατά το χθεσινοβραδινό δείπνο των 28 ηγετών των χωρών μελών της Ε.Ε ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους εταίρους μας έμπρακτη στήριξη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει τη στήριξη που ζητά, τονίζοντας ότι η χώρα προχωρά με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, σχέδιο και στήριξη των Ελλήνων.

Η θέση της Ελλάδας για κυρώσεις στην Τουρκία

Οι κυρώσεις έχουν αποφασιστεί από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, της 17ης και 18ης Οκτωβρίου. Υπάρχει, επίσης, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 14ης Οκτωβρίου, που αναφέρεται σε κυρώσεις σε φυσικά και σε νομικά πρόσωπα, που ενδεχομένως συνδράμουν την Τουρκία σε παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας έθεσε ζήτημα κυρώσεων στην ίδια την Τουρκία πέρα από το πλαίσιο που ήδη υπάρχει, εάν συνεχίσει την παράνομη συμπεριφορά της. Υπάρχει, πάντως ένα πλαίσιο κυρώσεων και ήδη έχει δοθεί οδηγίες στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ προς εξειδίκευση.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν αρκείται σε αυτό. Θέλει μια ευρύτερη πολιτική ομπρέλα στο ανώτατο επίπεδο. Όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε. να καταδικάσουν την τουρκική προκλητικότητα, να δηλώσουν απερίφραστα ότι είναι παράνομη η «συμφωνία» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό το τρίπτυχο θα επιτρέψει στην Αθήνα να δρομολογήσει όλες τις υπόλοιπες διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις της. Αυτό είναι το κρίσιμο, αυτή τη στιγμή, τα υπόλοιπα έπονται.