Συμφωνία Τσίπρα - Ντάισλεμπλουμ: Ξεκινούν οι συνομιλίες σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων»

Την έναρξη συνομιλιών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές, προκειμένου να «αξιολογηθεί το κοινό έδαφος μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος χρέους και των σχεδίων της ελληνικής πλευράς» συμφώνησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ,  ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αυτό ανακοίνωσε επισήμως ο εκπρόσωπος του κ. Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να ζητήσουν από τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίσουν συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές, ώστε να επιχειρηθεί να γίνει προπαρασκευαστικό έργο» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, με στόχο μια «κοινή βάση» ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της Αθήνας.

Την πληροφορία επιβεβαιώνουν και κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες  που μιλούν για συνομιλίες επεξεργασίας του «προγράμματος – γέφυρα» που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση με συμπερίληψη στοιχείων του τρέχοντος προγράμματος. Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν ότι αναμένεται εντός των επομένων ωρών άφιξη των τεχνικών αυτών κλιμακίων στην Αθήνα και υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες, όπου προφανώς θα παραμείνει τμήμα της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Πρόεδρο  του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος είναι αυτός που έχει εκπροσωπήσει και τη χώρα στο Euro Working Group, αξιωματούχοι του οποίου, όπως φαίνεται θα ηγηθούν των τεχνικών συζητήσεων. Την εκδοχή αυτή επιβεβαιώνει και δημοσίευμα του euronews.it.

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο και για νέο, αυξημένο αίτημα επιπλέον έκδοσης εντόκων 10 δισ. ευρώ την ενδιάμεση περίοδο, αντί για 8 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Η απόφαση για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων λήφθηκε μετά την αποτυχία, αργά το βράδυ της Τετάρτης, έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος από το Eurogroup παρά του ότι, κατά πληροφορίες, είχε επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής.

Στο κοινό ανακοινωθέν, όμως, η ελληνική πλευρά ζήτησε να ενταχθούν και οι λέξεις «τροποποίηση» και «γεφυροποίηση» εκτός από αυτές τις «παράτασης» και της «ολοκλήρωσης» του νέου προγράμματος, παρά το γεγονός ότι στη διατύπωση (τουλάχιστον στην εκδοχή που διέρρευσε) σημειωνόταν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία ως προς την εξέταση της δυνατότητας παράτασης του τρέχοντος προγράμματος.