Εάν συζητήθηκε κάτι περισσότερο από το 13ο συνέδριο της ΝΔ, ήταν αναμφίβολα, η ομιλία του όπου επέλεξε να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από την πολιτική της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη σε κρίσιμα σημεία της, όπως το μεταναστευτικό – προσφυγικό, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα ελληνοτουρκικά, ενώ τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της όποιας συναίνεσης με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός, ενόψει και της επιλογής από τον Κυρ. Μητσοτάκη του προσώπου που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στέλνει πολλαπλά μηνύματα σε διάφορες κατευθύνσεις.

‘Όπως γράφει ο Άρης Ραβανός, στο in.gr, την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας στηρίζουν 15-20 βουλευτές της ΝΔ, διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός, μεταξύ των οποίων: Κώστας Τζαβάρας, Μάκης Βορίδης, Κώστας Κυρανάκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Κώστας Καραγκούνης, Νότης Μηταράκης, Κώστας Βλάσσης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Στέργιος Γιαννάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, κ.α. και οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Έντονο παρασκήνιο

Το παρασκήνιο είναι έντονο σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις του Αντ. Σαμαρά, ειδικά εάν δεν επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο ίδιος είπε στο τέλος της ομιλίας του, ότι αυτές είναι οι απόψεις του, οι ιδέες του και με αυτές πολιτεύεται πάντα.

«Δεν τις διαπραγματεύθηκα ποτέ! Για οποιοδήποτε αξίωμα…Ποτέ! Ούτε εντός, ούτε εκτός Ελλάδος…Στα εύκολα και – κυρίως – στα δύσκολα…Γιατί πάντα σας μίλησα με ανοικτά χαρτιά…Αυτός είμαι. Με ξέρουν φίλοι και αντίπαλοι…Άλλοι συμφωνούν, άλλοι διαφωνούν με τις απόψεις μου. Αλλά ποτέ δεν κρύφτηκα» τόνισε και συμπλήρωσε βάζοντας ουσιαστικά και ευρύτερα τους ψηφοφόρους που τον στηρίζουν: «Δεν κρύφτηκα, δεν κρυβόμαστε…».

«Λαθρομεταναστευτικό»

Ο Αντ. Σαμαράς ξεκίνησε, την ομιλία του λέγοντας ότι «η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε πολύ καλά», αλλά πολύ γρήγορα πέταξε την πρώτη βολή εναντίον της, δηλώνοντας ότι «σε ένα μόνο [ζήτημα] κυριαρχεί μια γενική δυσαρέσκεια», εννοώντας το προσφυγικό. Ο πρώην πρωθυπουργός βέβαια δεν χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη, αλλά το αποκάλεσε «λαθρομεταναστευτικό»

Πρώτα, πατώντας στο πρόσφατο σχετικό αφήγημα της κυβέρνησης, είπε ότι «η συντριπτική πλειονότητα (όσων βρίσκονται στα hotspots) δεν είναι πια πρόσφυγες! Είναι μετανάστες που μπήκαν παράνομα! Άρα είναι παράνομοι μετανάστες! Λαθρομετανάστες…».  Για να αναφερθεί στη συνέχεια σε «εισβολείς», λέγοντας ότι «οι Μικρασιάτες Έλληνες που ήλθαν το ’22 δεν έκαναν “εισβολή” στην Ελλάδα…

»Και οι Έλληνες που πήγαν τις επόμενες δεκαετίες μετανάστες, δεν μπήκαν παράνομα ως “εισβολείς” στις υπερπόντιες χώρες που τους υποδείχθηκαν».

Ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε τα όσα εφάρμοσε ο ίδιος και η δική του κυβέρνηση στο προσφυγικό την περίοδο 2012-2014 ενώ παράλληλα έστρεψε τα πυρά του στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη φράση: «Μαθήματα από “ανεύθυνους παρατηρητές”, που βλέπουν και σχολιάζουν από μακριά, δεν δεχόμαστε…».

Για την Συμφωνία των Πρεσπών

Αλλά εκεί που έριξε ευθεία βολή στη σημερινή κυβέρνηση ήταν για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου είπε ότι «δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως “επιζήμια” και “απαράδεκτη”», φωτογραφίζοντας τη σχετική θεαματική στροφή της Ν.Δ. Και επιχειρώντας για άλλη μια φορά να επιβάλει τη δική του ατζέντα, κάλεσε τον πρωθυπουργό, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις του, να «αποδεσμευτεί» από τη συμφωνία: «Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε χωρίς να πληρώσουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη –πάντως γίνεται», είπε.

Βολές κατά Παυλόπουλου

Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν είναι “φαιδρότητες” οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή… Είναι ευθεία απειλή!», στρέφοντας έτσι τα πυρά του και στον Προκόπη Παυλόπουλο, που λίγο νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει το «μνημόνιο κατανόησης» Τουρκίας – Λιβύης «στα όρια της φαιδρότητας». Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Αντ. Σαμαράς επιτίθεται στον κ. Παυλόπουλο, το έχει κάνει ξανά στο παρελθόν με ανοίκειο τρόπο, με αφορμή το Μακεδονικό, ενώ αυτήν την περίοδο εποφθαλμιούσε και τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τέλος, ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε για άλλη μια φορά κατά οποιασδήποτε «συναίνεσης» με τον ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος και πάλι στο εσωκομματικό ακροατήριο, την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να φιλοτεχνήσει ένα «συναινετικό» προφίλ και υπάρχει μπροστά και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.