Η Επιτροπή Ανασυγκρότησης αναλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ - Στην άκρη, Πολιτική Γραμματεία-Κεντρική Επιτροπή

Το 40μελές συντονιστικό της νέας Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης που θα οριστεί τις επόμενες ημέρες αναλαμβάνει μέχρι το Συνέδριο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν του την απόφαση, θα ανακοινώσει ίσως και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας που με αυτόν τον τρόπο, υποβαθμίζει -ή και εκμηδενίζει όπως κάποιοι υποστηρίζουν- τα σημερινά όργανα, Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή, και περιορίζει κατά πολύ το ρόλο του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη.

Το ενδιαφέρον είναι πλέον ποιοι θα απαρτίζουν αυτό το συντονιστικό όργανο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, ο αρχηγός του  ΣΥΡΙΖΑ  και οι επιτελείς του θα φροντίσουν για την ισόρροπη και αντιπροσωπευτική του σύνθεση, εκτός αν συναντήσουν αρνήσεις στις προτάσεις που θα κάνουν.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι με την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία περνά στο επόμενο στάδιο, που αφορά το μετασχηματισμό του και όχι απλώς τη διεύρυνσή του.

Μέχρι χθες δεν είχε σημειωθεί κάποια αντίδραση από τα εντός ΣΥΡΙΖΑ στελέχη. Η αλήθεια είναι ότι οι ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου εξέπληξαν ακόμα και τους ίδιους, που λέγεται ότι βρίσκονται σε φάση ανασύνταξης -κυρίως για την Πρωτοβουλία 53+ ισχύει αυτό- και ετοιμάζουν την αντίδρασή τους.

Ο πόλεμος πάντως ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησε. Η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε, με απαξιωτική διαρροή έκανε λόγο για «περσινά ξινά σταφύλια» και σημείωνε πως «όποιον πήραν, πήραν προεκλογικά με δόλωμα την εξουσία και δημιούργησαν ένα συνονθύλευμα παραδοσιακών αριστεριστών με ακροδεξιά αποτυπώματα και καρεκλομανείς».

«Αν δεν τους ενοχλούσε η συμμετοχή των πρώην στελεχών τους στο εγχείρημα, δεν θα έμπαιναν καν στον κόπο να τη σχολιάσουν πικρόχολα», απάντησε ανεπισήμως η Κουμουνδούρου, χωρίς προς το παρόν να τραβήξει το σχοινί.

Σήμερα πάντως ο κ. Τσίπρας αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα στους προοδευτικούς -όπως θα πει- πολίτες αλλά και στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, παίζοντας για άλλη μία φορά το παιχνίδι της πολιτικής καταγγελίας για «δεκανίκια της κυβέρνησης», «ιστορικές ευθύνες» κ.λπ. Η σημερινή, πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης θα είναι πανηγυρική και ο μόνος ομιλητής θα είναι ο κ. Τσίπρας.

Για Πολάκη

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις να αποδοκιμάσει από το βήμα της συνεδρίασης τον Παύλο Πολάκη για την απαράδεκτη, προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Ειρήνης Αγαπηδάκη και την οποία έχουν στηλιτεύσει νυν και πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μέρος του Τύπου που στηρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση. «Αν δεν το κάνει σήμερα, θα το κάνει σίγουρα στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας», έλεγε στον «Ε.Τ.» συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.