Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις»
Ψηφίστηκε απόψε από την Ολομέλεια στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις».
Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, τάχθηκαν υπέρ, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ.Τσιάρας, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που συνιστά μια ανάγκη για την σημερινή πραγματικότητα και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή εξελιγμένη χώρα που δεν έχει υιοθετήσει τον θεσμό της διαμεσολάβησης ως βασική διαδικασία αξιόπιστης εναλλακτικής και πρόσθετης μεθόδου διαφορών χωρίς την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
“Δέχομαι την κριτική της Αντιπολίτευσης, αλλά όχι τουλάχιστον επί ζητημάτων τα οποία βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα. Διότι η πραγματικότητα είναι μία, αδιάψευστη και ουδείς μπορεί να ξεφύγει από αυτή. Κι όσο πιο εύκολα την δούμε, τόσο περισσότερο θα βοηθήσουμε την ελληνική κοινωνία”, είπε ο κ. Τσιάρας.
Εξήγησε ότι ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να αλλάξουμε την νομική κουλτούρα στην πατρίδα μας και προς τούτο προέτρεψε να αναλάβουν όλοι την ευθύνη που τους αναλογεί.
“Δεν είναι το ζήτημα απλά και μόνο να φέρουμε έναν καινούργιο θεσμό που απλώς θα δημιουργήσει μια διαφορετική λογική και σίγουρα θα αποφορτίσει το τεράστιο βάρος που υπάρχει στην ελληνική Δικαιοσύνη, το οποίο είναι οπωσδήποτε ένα μεγάλο ζητούμενο, αλλά να μπορέσουμε να προάγουμε μια διαφορετική κουλτούρα, τέτοια που θα μας δώσει την δυνατότητα να εισάγουμε ένα διαφορετικό πνεύμα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης: της φιλικής και εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών. “Αυτή είναι φιλοσοφία του νομοσχεδίου”, ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε, πως αποτελεί “πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική κοινοβουλευτική πραγματικότητα”, το γεγονός, ότι τα κόμματα στάθηκαν σε αυτή την λογική, παρότι εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις.
“Πρέπει ωστόσο να βλέπουμε όλοι με σοβαρότητα και ευθύνη, την προσπάθεια που έγινε γιατί μόνο τότε μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί απέναντι στην ελληνική κοινωνία”, υπογράμμισε και προς επίρρωση των λεγομένων του, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου περισσότερες από 250.000 υποθέσεις επιλύονται με τον θεσμό της διαμεσολάβησης.