Εμπάργκο στο Ισλαμικό Χαλιφάτο από τον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που έχει ως στόχο να αποδυναμώσει οικονομικά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, οι οποίοι αντλούν εκατομμύρια δολάρια από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, την εμπορία αρχαιοτήτων και τα λύτρα από τις απαγωγές.

Το κείμενο του ψηφίσματος, που υπογράφεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, υπενθυμίζει την υποχρέωση των κρατών να απέχουν από κάθε άμεση ή έμμεση πετρελαϊκή συναλλαγή με το Ισλαμικό Χαλιφάτο και ζητά το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων της οργάνωσης.

Το ψήφισμα επεκτείνει και στη Συρία την απαγόρευση της εμπορίας κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών, η οποία ήδη εφαρμόζεται στο Ιράκ και παράλληλα συνιστά τον έλεγχο της κίνησης των φορτηγών και των αεροπλάνων στις περιοχές που κατέχονται από το Ισλαμικό Χαλιφάτο το οποίο μπορεί να μεταφέρει αγαθά από λεηλασίες (χρυσός, ηλεκτρονικά προϊόντα, τσιγάρα).

Η πρωτοβουλία αυτή του ΟΗΕ εντάσσεται στο πλαίσιο των αυξημένων πιέσεων κατά των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με Αμερικανούς Αξιωματούχους, το Ισλαμικό Κράτος είναι “η καλύτερα χρηματοδοτούμενη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο”, η οποία έχει αρχίσει να χάνει έδαφος από τα αεροπορικά χτυπήματα της διεθνούς συμμαχίας.