Live η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην Βουλή - Οι αλλαγές που θα ψηφιστούν απόψε

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι 300 βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας, μετά από ένα πενθήμερο, την περασμένη εβδομάδα, έντονων πολιτικών συζητήσεων, διαφωνιών αλλά και συγκλίσεων σε συγκεκριμένες συνταγματικές αλλαγές.

Τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον στη σημερινή συζήτηση και ψήφιση και πιθανότατα θα αναφερθούν στις ομιλίες τους ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων είναι τρία:  Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας , η κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και η ποινική ευθύνη υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας.

Δείτε live την συνεδρίαση:


Με τις επικείμενες συνταγματικές αλλαγές θα «θωρακίζεται» και η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, για την οποία υπήρξε συμφωνία στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής και δρομολογήθηκε η διευθέτηση μίας εκκρεμότητας δεκαετιών, ενώ γίνονται και ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος με τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας μόνο κατά την άσκηση των καθηκόντων και με την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας.

Κατοχυρώνεται, παράλληλα, η δυνατότητα και της αντιπολίτευσης να συστήνει Εξεταστικές Επιτροπές, ενώ αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος και για νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών με 500.000 υπογραφές σε διάφορα ζητήματα πλην εθνικών θεμάτων, ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και δημοσιονομικών.