Αναθεώρηση του Συντάγματος: Αναζήτηση συναινέσεων, αλλά και σκληρό ροκ - Η στάση της κυβέρνησης για την «λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία»
Εν μέσω έντονων διαβουλεύσεων ακόμα και σε διακομματικό επίπεδο με στόχο την αναζήτηση συμβιβασμών και συναινέσεων επί των κειμένων των διατάξεων που θα τεθούν την Δευτέρα προς ψήφιση, έρχονται σήμερα προς συζήτηση τα ζητήματα της ευθύνης υπουργών και της άρσης της βουλευτικής ασυλίας.
Κατά τη χθεσινή, τρίτη ημέρα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τηνΑναθεώρηση του Συντάγματος σημειώθηκαν εντάσεις αλλά και κλίμα μετωπικής αντιπαράθεσης και πόλωσης με αφορμή τις διατάξεις αφενός για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην κατεύθυνση της αποσύνδεσής της από το ενδεχόμενο πρόωρης διάλυσης της Βουλής, και αφετέρου για τη θεσμοθέτηση δυνατότητας λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Η συνεδρίαση άρχισε σε κλίμα μεγάλης έντασης, εξαιτίας της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας, αλλά και του επιθετικού προς την πλειοψηφία τρόπου με τον οποίο την υποστήριξαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ένσταση απορρίφθηκε, καθώς ουδέν άλλο κόμμα την υποστήριξε, αλλά το κλίμα είχε πλέον φορτιστεί.
Οι διαφορές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Εντός αυτού του πλαισίου εξελίχθηκε η επί της ουσίας συζήτηση, στη συνέχεια, κατ’ αρχήν για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κοινός τόπος σχεδόν όλων είναι η αποσύνδεση από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Για το πώς αυτό θα επιτευχθεί, ωστόσο, υπάρχουν διαφορές:
Η ΝΔ προτείνει πέντε ψηφοφορίες: οι τρεις πρώτες όπως ισχύουν, δηλαδή να χρειάζονται 200-200-180 ψήφοι, και αν δεν καταστεί δυνατό να εκλεγεί Πρόεδρος, τότε να διεξάγεται τέταρτη ψηφοφορία στην οποία να επαρκεί πλειοψηφία 151 ψήφων, ενώ αν και σε αυτή την περίπτωση υπάρξει αδυναμία εκλογής Προέδρου, τότε να μπορεί να εκλεγεί πρόσωπο με σχετική πλειοψηφία.
Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προβλέπει ακόμα και απευθείας εκλογή από το λαό, απορρίπτεται από την πλειοψηφία, ενώ το ΚΙΝΑΛ προτείνει μεταξύ άλλων πλειοψηφία όχι μικρότερη των 160 βουλευτών, και απλώς παρατάσεις στη θητεία του απερχόμενου Προέδρου.
Δεδομένων των συνθηκών και καθώς η σχετική διάταξη για να αναθεωρηθεί χρειάζεται στην ψηφοφορία της προσεχούς Δευτέρας μόνο 151 ψήφους (στην προηγούμενη περίοδο είχαν ψηφίσει υπέρ της αλλαγής περισσότεροι των 180 βουλευτών), θεωρείται βέβαιο ότι η «γαλάζια» πρόταση θα είναι εκείνη που θα οδηγήσει σε γύρισμα της σελίδας, ώστε να μην έχει οποιοδήποτε κόμμα στο μέλλον να εργαλειοποιήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία για να προκαλέσει πτώση κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές.
Σημειώνεται ότι απέναντι στον προβληματισμό ο οποίος αναπτύσσεται στο παρασκήνιο αναφορικά ειδικώς στο προτεινόμενο από την ΝΔ κατώτερο όριο πλειοψηφίας για την εκλογή Προέδρου (σχετική πλειοψηφία, δηλαδή ακόμα και κάτω των 150 ψήφων), αρμόδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά:
Πέραν του ότι αυτό συμβαίνει σήμερα (το επικαλέστηκε σε παρέμβασή του ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης), το «σχετική πλειοψηφία» υπάρχει για πρακτικούς λόγους, ώστε να μην δημιουργηθεί θεσμικό κενό αν τυχόν εξαιτίας της απλής αναλογικής (Σ.σ. σύστημα με το οποίο προβλέπεται σήμερα να διεξαχθούν οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές) δεν υπάρξει ούτε πρωθυπουργός ούτε Πρόεδρος Δημοκρατίας».
Η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία
Καθώς η συνεδρίαση συνεχιζόταν, με πρόβλεψη να ολοκληρωθεί περίπου τα μεσάνυχτα, εκείνο που συζητήθηκε ιδιαιτέρως ήταν και η νέα παρέμβαση του κ. Γ. Γεραπετρίτη, καθώς ο υπουργός Επικρατείας -σε συνέχεια σχετικών τοποθετήσεων «γαλάζιων» στελεχών τις τελευταίες ημέρες- ανέφερε ότι η ΝΔ βλέπει θετικά την ιδέα της θεσμοθέτησης «λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας» – πρόταση έχουν υποβάλει, ως γνωστόν, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι η πλειοψηφία θα καταθέσει πρόταση στην οποία θα εμπεριέχονται όροι και περιορισμοί για την άσκηση «λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας». Μεταξύ αυτών είναι ότι δεν θα μπορεί μια τέτοια πρωτοβουλία να αφορά θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας, ενώ θα τίθεται και κάποιας μορφής περιορισμός ως προς τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών ώστε να θεωρείται μια τέτοια πρωτοβουλία κατ’ αρχήν αποδεκτή προς εξέταση.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση προβλέπει ότι «προτάσεις νόμων μπορεί να υποβληθούν από εκατό χιλιάδες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα», ενώ ανάλογη πρόταση έχει καταθέσει και το Κίνημα Αλλαγής.