Καζίνο στο Ελληνικό: Προ των ευθυνών της η Επιτροπή του Διαγωνισμού – Κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα

Ερωτήματα προκαλούν τα δημοσιεύματα που υπάρχουν συχνά τις τελευταίες ημέρες στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Φάκελος Δικαιολογητικών Συμμετοχής της μιας εκ των δύο από τις διαγωνιζόμενες εταιρείες, Mohegan και Hard Rock, είναι ελλιπής και ότι θα αποκλειστεί από τη συνέχεια της διαδικασίας Διαγωνισμού, δηλαδή πριν καν ανοιχθούν οι Τεχνικές και Οικονομικές Προσφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News, φαίνεται πως ένα εκ παραδρομής λάθος που έγινε στις συνεννοήσεις της τράπεζας της μίας εκ των διαγωνιζόμενων στην Αμερική με την ανταποκρίτρια τράπεζά της στην Ελλάδα, η Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής που υπέβαλε, έχει συντομότερη της προβλεπόμενης διάρκεια ισχύος κατά 4 ημέρες (σε σύνολο προβλεπόμενης διάρκειας 396 ημερών).

Ωστόσο, και πέραν του ότι και το κείμενο της Εγγυητικής Επιστολής που προσκόμισε ο άλλος διαγωνιζόμενος εμφανίζει αντίστοιχη έλλειψη, το κυριότερο είναι ότι, σύμφωνα με τους όρους της Διακήρυξης, η Αναθέτουσα Αρχή του Διαγωνισμού είναι υποχρεωμένη να ζητήσει από τους διαγωνιζόμενους να διευκρινίσουν την προσφορά τους ή να διορθώσουν πρόδηλα εκ παραδρομής λάθη, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η εν λόγω τροποποίηση δεν συνεπάγεται στην πράξη την υποβολή νέας προσφοράς. Αναμένεται λοιπόν, η ΕΕΠΠ να ακολουθήσει αυτήν τη διαδικασία. Διαφορετικά θα δημιουργήσει την εντύπωση ότι περιορίζει τον ανταγωνισμό.

Και άλλα προβλήματα

Πέραν των ανωτέρω, και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχουν εντοπιστεί και άλλα προβλήματα στα δικαιολογητικά συμμετοχής σε έτερο διαγωνιζόμενο (που αποτελείται από τρεις εταιρείες-ένωση προσώπων), τα οποία συνιστούν λόγους αποκλεισμού. Ενδεικτικά:
α) μέλος της διαγωνιζόμενης ένωσης προσώπων, στο φάκελο με τα δικαιολογητικά συμμετοχής, δεν υπέβαλε τις απαιτούμενες οικονομικές καταστάσεις, κάτι για το οποίο, κατά ρητή διατύπωση της Διακήρυξης, οφείλει η Αναθέτουσα Αρχή σε κάθε περίπτωση να απορρίψει την προσφορά της.
β) άλλο μέλος της ίδιας διαγωνιζόμενης ένωσης προσώπων ενώ σύμφωνα με δικαστική απόφαση φέρεται να έχει εμπλακεί σε συμφωνίες με στόχο την στρέβλωση του ανταγωνισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προέβη σε ψευδή δήλωση, απαντώντας «ΟΧΙ» στο σχετικό ερώτημα σε αντίστοιχο ερωτηματολόγιο που υποβλήθηκε με τα δικαιολογητικά συμμετοχής του. Σύμφωνα δε με ρητή νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αυτό μπορεί να είναι λόγος αποκλεισμού.

Με βάση τα παραπάνω, αναρωτιέται εύλογα κανείς, με ποια λογική κυκλοφορούν διαρροές περί του αποκλεισμού της μίας διαγωνιζόμενης εταιρείας, αφού υπάρχουν σοβαρά, ή ακόμη, σοβαρότερα προβλήματα και στα δικαιολογητικά συμμετοχής και της άλλης πλευράς, πράγμα το οποίο δεν διαρρέεται με την ίδια ένταση, τουλάχιστον στα δημοσιεύματα που έχουν υπάρξει μέχρις στιγμής.

 πηγή: dikaiologitika.gr