Μητσοτάκης: «Δίνουμε πολλά στους πολλούς. Το ασφαλιστικό παύει να είναι νέο φορολογικό»

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έρθουν προς συζήτηση και ψήφιση δύο κορυφαία νομοσχέδια, το ασφαλιστικό και το σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, μέσω των οποίων προσβλέπει η κυβέρνηση αφενός να διορθώσει σοβαρές στρεβλώσεις που δημιούργησε ο πολυθρύλητος νόμος Κατρούγκαλου και αφετέρου να «απασφαλίσει» τη «βόμβα» των κόκκινων δανείων στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης ουσιαστικά επιβεβαίωσε χθες ότι τα δύο κρίσιμα νομοσχέδια βρίσκονται προ των πυλών και επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα καινοτόμο, απλό και αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα.

«Ξεκινούν μεγάλες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης από του βήματος του  Thessaloniki Summit και μνημόνευσε τα αδιέξοδα του διαβόητου νόμου Κατρούγκαλου,  κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι μετέτρεψε το ασφαλιστικό σε ένα άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταπέδωσαν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές.

Δεν είναι τυχαίο, σημείωσε, ότι το σύστημα αυτό κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γιατί -όπως υποστήριξε- ήταν ένα σύστημα το οποίο:

  • δημιουργούσε αντικίνητρα για παραμονή σε αυτό,
  • τιμωρούσε καθετί δημιουργικό,
  • συνολικά αντιστρατευόταν την ανάπτυξη υπονομεύοντας την απασχόληση.

Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε μάλιστα ότι ο νόμος Κατρούγκαλου επέφερε ολέθρια αποτελέσματα, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και ότι γονάτισε ένα παραγωγικό και δημιουργικό τμήμα της Ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας ραγδαία την εισφοροδιαφυγή.

Προς ένα νέο καινοτόμο, πολύ απλό και αποτελεσματικό σύστημα

“Η δική μας πρόταση φέρνει ένα νέο καινοτόμο, πολύ απλό και αποτελεσματικό σύστημα. Είμαι σίγουρος ότι θα το αγκαλιάσουν επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, γιατί αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών ανάλογα με την επιθυμία και το σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου” είπε ο πρωθυπουργός.

Δήλωσε ότι “το ασφαλιστικό με λίγα λόγια παύει να είναι νέο φορολογικό, γιατί εμείς μειώνοντας τους φόρους εξασφαλίζουμε πολύ περισσότερο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να αποταμιεύουν περισσότερο, αλλά και αναμένουμε μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα μετά από φόρους και εισφορές. Για αυτό δίνουμε πολλά στους πολλούς ρίχνοντας τους φόρους και τους καλούμε ένα μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την εφορία να τα τα αποταμιεύσουν, για να έχουν μετά καλύτερη σύνταξη”.

Το που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αφορά στο προαναγγελθέν σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο σημείωσε και υποστήριξε ότι το τραπεζικό σύστημα και οι δανειολήπτες απελευθερώνονται από ένα μεγάλο βάρος, καθώς τις μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων θα τις εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο και με την έγκριση της διεύθυνσης ανταγωνισμού της Κομισιόν