«Ζεστή» κρατάει την σχέση με την Βόρεια Μακεδονία ο Μητσοτάκης - Μήνυμα στήριξης για την Ε.Ε.

Tο μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι παρούσα στα Βαλκάνια και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των γειτόνων της –εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες– αναμένεται να εκπέμψει σήμερα με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 4ου Thessaloniki Summit.

Το ραντεβού των δύο ηγετών  θα είναι το πρώτο  μετά το ευρωπαϊκό «όχι»  στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κυρίως λόγω της γαλλικής διαφωνίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να κρατήσει «ζεστή» τη Βόρεια Μακεδονία, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της και σκοπεύει να το αποδείξει και εμπράκτως προσφέροντας σε πρώτη φάση τεχνική βοήθεια.

Η κυβέρνηση προφανώς ενδιαφέρεται για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και, σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιεύματος αναζητεί τρόπους αναθέρμανσης της διαδικασίας που όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει στον «πάγο» μέχρι τον Μάιο, αν δεν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη που θα μπορούσε να ρίξει ως άσο στο εσωτερικό τραπέζι ο κ. Ζάεφ πριν από τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε για τον ερχόμενο Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζάεφ είχε αναδιπλωθεί αμέσως μετά τη δήλωσή του ότι μέρος της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών θα «παγώσει» εξαιτίας του γαλλικού «βέτο», ενώ η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο ανάληψης σχετικής πρωτοβουλίας με το νέο έτος και αφού καταγράψει το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι, στην πρώτη του συνάντηση με τον κ. Ζάεφ τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι παρότι ο ίδιος δεν θα ψήφιζε τη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία διαφωνεί, θα τη σεβαστεί.

Η Αλβανία

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε στην Αθήνα τον Εντι Ράμα, στον απόηχο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τότε είχε συμφωνηθεί να σημειωθούν συγκεκριμένα βήματα προόδου σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Το επανέλαβε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνάντηση με αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ενωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας / Ομόνοια και του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδος και η ευημερία της μειονότητας είναι σημαντική προτεραιότητα και κορυφαίο σημείο της ατζέντας των σχέσεων και του διαλόγου της Ελλάδας με την Αλβανία, ενώ εντάσσεται στο πλέγμα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αλβανία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής.