«Αριθμούς» περιμένουν από τον Α. Τσίπρα στην Σύνοδο Κορυφής - Εφικτή η λύση διαμηνύει ο Πρωθυπουργός

Υπό τη σκιά των πολύωρων αλλά άκαρπων προσπαθειών έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος αργά το βράδυ της Πέμπτης για το θέμα της Ελλάδας, διεξάγεται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αν και το κύριο θέμα της συνόδου είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά και από την δραματική επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, τις πρώτες πρωινές ώρες στο Μινσκ, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Άγκελα Μέρκελ, στον Βλαντιμίρ Πούτιν, στον Πέτρο Ποροσένκο και στον Φρανσουά Ολάντ, το θέμα της Ελλάδας αναμένεται επίσης να συζητηθεί εκτενώς ιδιαίτερα μετά την αρνητική εξέλιξη στο έκτακτο Eurogroup.

Αυτό που φέρονται να περιμένουν αρκετοί από τους εταίρους στο Eurogroup είναι ο Αλέξης Τσίπρας να επαναδιατυπώσει την ελληνική πρόταση αλλά αυτή τη φορά κοστολογημένα και μετρημένα ενώ, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα επαναλάβει γιατί δεν μπορούσε να γίνει δεκτή μια ανακοίνωση που θα εμπεριείχε την έννοια της  «παράτασης» του προγράμματος και το γιατί δεν μπορεί το πρόγραμμα να συνεχιστεί ως έχει. Με ενδιαφέρον φέρεται να περιμένει την τοποθέτηση Τσίπρα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ  η οποία εμφανίζεται, από τα γερμανικά ΜΜΕ, αποφασισμένη να «καταστήσει αντιληπτό» στον Έλληνα Πρωθυπουργό «πώς παίζεται το παιχνίδι». Πάντα σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ,  στο Eurogroup έκανε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι η ελληνική αντιπροσωπεία προσήλθε με μια εκτενή πρόταση εναλλακτική του τρέχοντος προγράμματος, την οποία όμως δεν παρουσίασε γραπτώς, διανέμοντας μάλιστρα αντίγραφα στους συμμετέχοντες με συγκεκριμένες κοστολογήσεις.

Παρόλα αυτά, μετά την πρώτη αρνητική εντύπωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο έκτακτο Eurogroup είχε επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής και μάλιστα ότι είχε καταληχθεί και η νέα ονομασία του οργάνου επιτήρησης του νέου προγράμματος, το οποίο συμφωνήθηκε να αποκαλείται Eu Institutions (Θεσμοί της ΕΕ), προκειμένου να μην θυμίζει καθόλου την λέξη «τρόικα» και ταυτόχρονα να αναφέρεται η λέξη «θεσμός» προκειμένου να γίνεται η διαφοροποίηση από τους «υπαλλήλους» των θεσμών, όπως αναφέρεται συχνά η κυβέρνηση στην τρόικα.

Κατά τις ίδιες πηγές, η πορεία της συζήτησης στο Eurogroup έβαινε θετικά και πολλοί υπουργοί Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποχώρησαν με την αίσθηση ότι θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν στο οποίο, μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι θα περιλαμβανόταν η φράση: «Σε αυτήν τη βάση θα ξεκινήσουμε τώρα τεχνικές εργασίες για την περαιτέρω αποτίμηση των σχεδίων μεταρρύθμισης της Ελλάδας. Οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να ερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης».

«Παράταση» -«γεφύρωση» – «τροποποίηση»- «ολοκλήρωση»

Και εδώ άρχισαν τα προβλήματα. Γιατί η ελληνική πλευρά ήθελε, εκτός από την παράταση (extend) και την ολοκλήρωση (conclude), να υπάρξει σαφής αναφορά και στην «τροποποίηση»(amend) και «γεφύρωση» (bridge)του παλιού με το νέο πρόγραμμα. Κατά τις ίδιες πηγές στο καλάθι των αχρήστων πετάχτηκαν τρία διαφορετικά σχέδια ψηφίσματος,  με την πλευρά των εταίρων, και κυρίως των Γερμανών γιατί με αυτούς φέρεται να υπήρχε σταθερή επαφή,  να αρνείται να ενταχθεί στο κείμενο σαφώς η λέξη «τροποποίηση» και «γεφύρωση», στο ίδιο επίπεδο σημαντικότητας με την «παράταση και την ολοκλήρωση», αλλά μόνο ως αποτέλεσμα αυτών. Μπορεί η διαφορά να φαίνεται μικρή αλλά δεν είναι, καθώς η μεν ελληνική πλευρά επεδίωκε να δοθεί έμφαση στο ότι γίνεται μια αλλαγή, η δε γερμανική πλευρά επέμενε στο να δοθεί έμφαση ότι συνεχίζεται το τρέχον πρόγραμμα.

Ως εκ τούτου, το τι θα γίνει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και στις παρυφές της (επαφές στο περιθώριο των εργασιών κλπ) είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η μη κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup «πάγωσε» τις επαφές σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες για την κατάληξη ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου και παραπέμπει το νέο «επεισόδιο» της συζήτησης στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας, όπου αναμένεται από την ελληνική πλευρά όχι απλώς κοστολογημένη αλλά εξαιρετικά λεπτομερής παρουσίαση της πρότασής της. Ακόμη και έτσι, όμως, δηλαδή ακόμη και αν τελικά η ελληνική πρόταση είναι τέτοια που δεν υπάρξουν αντιρρήσεις στο πεδίο των αριθμών, δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο «πολιτικό επίπεδο», που πιθανώς να εκφραστούν και πάλι δια μέσου διαφωνιών για την «παράταση» και την «τροποποίηση».

Κομβική η Σύνοδος

Με δεδομένο ότι αν δεν υπάρξει απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η παράταση του τρέχοντος προγράμματος, και ήδη από σήμερα 12 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ δεν δέχεται τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτούνται μόνο από τον ELA, και μέχρι τότε θα πρέπει όχι μόνο να έχουν Αθήνα  και Βρυξέλλες καταλήξει σε μια συμφωνία αλλά αυτή να έχει εγκριθεί και από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της ευρωζώνης προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαρτίου.  Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια γερμανικών ΜΜΕ που υποστήριζαν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ζητά χρόνο και χρήμα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει τίποτε από τα δύο.

Ένα βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας θα ήταν μια θετικότερη εξέλιξη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.  Κατά πολλούς ενδεικτικό θα είναι το αν τελικά πραγματοποιηθεί συνάντηση στο περιθώριό της ανάμεσα στην Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Προς το παρόν και οι δύο πλευρές διαψεύδουν ότι έχει κλειστεί κάποιο ραντεβού ενώ το Βερολίνο διαμηνύει ότι είθισται ο «νεότερος από άποψη χρόνων στον θώκο» πρωθυπουργός να ζητά ραντεβού. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι στο γενικότερο πλαίσιο των εξελίξεων κυρίως σε γεωπολιτικό επίπεδο μετά και από την εύθραυστη μεν, συμφωνία δε για εκεχειρία στην Ουκρανία η κ. Μέρκελ έδωσε την έγκρισή της για να γίνει μια πρώτη προσέγγιση των διπλωματικών συμβούλων των δύο πλευρών, κάτι που φαίνεται να «δουλευόταν» και από την ελληνική πλευρά. Το βέβαιο είναι ότι γίνει δεν γίνει αυτή η συνάντηση το Βερολίνο και οι υπόλοιποι εταίροι περιμένουν, όπως χαρακτηριστικά, έλεγαν «νούμερα» από την ελληνική πλευρά αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν έρθουν τα «νούμερα» πιθανώς να δεχθούν να συζητήσουν κάποιες «εναλλακτικές προτάσεις διατύπωσης» στο ζήτημα της «παράτασης», της «ολοκλήρωσης», της «τροποποίησης» και της «γεφύρωσης» του προγράμματος.