Στον αέρα η προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο - Επί τάπητος η εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου από την Επιτροπή

Το αίτημα εξαίρεσης από την Προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλο αναμένεται ότι θα «ανάψει τα αίματα» στην σημερινή συνεδρίαση. Την ίδια στιγμή είναι προγραμματισμένη και η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή, του άλλοτε ισχυρού άνδρα  της Novartis Hellas για τον οποίο υπήρξαν καταγγελίες από τους προστατευόμενους μάρτυρες ότι επηρέαζε πολιτικά πρόσωπα.

Το αίτημα βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για εξαίρεση των συναδέλφων τους Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από τις εργασίες της Προανακριτικής που είχε κατατεθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, είχε αναφερθεί  πως πρέπει να μη μετάσχουν ως μέλη στην επιτροπή, καθώς –όπως ελέχθη– ως πρόσωπα εμπλεκόμενα με κάποιον τρόπο κυρίως στην υπόθεση Novartis, εκτός των άλλων, θα πρέπει να κληθούν με την ιδιότητα του μάρτυρα για να καταθέσουν.

Με δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιμείνει στην εξαίρεση των «δύο»  και την πιθανή άρνησή τους να αποχωρήσουν ή να προχωρήσουν σε αντικατάστασή τους, θεωρείται αρκετά πιθανό να τιναχθεί η όλη διαδικασία στον «αέρα».

«Μόνο σηκωτούς θα μας βγάλετε»

Το αίτημα από της ΝΔ αλλά και του ΚΙΝΑΛ για εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδρασή τους.

«Μόνο σηκωτούς θα μας βγάλετε από εδώ» δήλωσε ο Παύλος Πολάκης στην προηγούμενη συνεδρίαση, όταν και ετέθη το θέμα, δίνοντας σαφή γεύση των διαθέσεών του.

Η σφοδρή αντίδραση τόσο του ίδιου όσο και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, που μεταφέρθηκε και εκτός της αίθουσας συνεδρίασης με ύβρεις και εκδήλωση επιθετικών διαθέσεων κατά βουλευτών της ΝΔ («είσαι φασίστας», «άντε ρε καταγκιόζη»), δεν άφηναν αμφιβολία περί του τι θα επακολουθήσει.

Η ακρότητα των αντιδράσεων μάλιστα φαίνεται πως αιφνιδίασε τους πάντες (έκανε μάλιστα έως και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να νιώθουν αμήχανα) και εκτιμάται πως αποτέλεσε και την αιτία να μη ληφθεί απόφαση εκείνη την ημέρα.

Επιπλέον, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρα κατά την ομιλία του εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός, λέγοντας: «Μην τολμήσετε να επιμείνετε σε αυτή την αθλιότητα, να θέλετε να εξαιρέσετε από μέλη της προανακριτικής επιτροπής βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη έχουν συμμετάσχει σε συνεδριάσεις της επιτροπής. Μην τολμήσετε να εξουδετερώσετε την Προανακριτική. Δεν θα σας βγει» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.