H αναθεώρηση του άρθρου 54 προϋπόθεση για την ψήφο των ομογενών

Μέχρι την επόμενη Τετάρτη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, προκειμένου το τελικό κείμενο της Συμφωνίας για την ψήφο των Ομογενών να είναι και θεσμικά «θωρακισμένο» και να αποσπάσει τη θετική ψήφο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην του κόμματος ΜΕΡΑ25 που ανέκρουσεν πρύμναν στη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, είναι δυνατή ηπλειοψηφία 291 βουλευτών, εφόσον ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνησουν και με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. Πρώτα όμως πρέπει να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση. Το χρονικό περιθώριο  για την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, το οποιο αναφέρεται στις εκλογικές περιφέρειες και στο οποίο θα προστεθούν ο χρονικός περιορισμός αλλά και ο όρος υπαρξης ελληνικού ενεργου ΑΦΜ, είναι την άλλη Τετάρτη.

Και καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τέλος του χρόνου να έχει περάσει η ψήφος των αποδήμων, στα τέλη Νοεμβρίου- αρχές Δεκεμβρίου το αργότερο θα πρέπει να έχει κατατεθεί και το νομοσχέδιο.

Οι όροι του ΚΚΕ που «πέρασαν»

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, πλην της ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη ουσιαστικά έκαναν αποδεκτούς τους όρους του ΚΚΕ, το οποίο με τη σειρά του αναγνώρισε ως εύλογο το ζήτημα που έθεσε το υπουργείο Εσωτερικών ως προς τον τρόπο πιστοποίησης του χρόνου διαμονής στο εξωτερικό και αντιπρότεινε αυτό που τελικά συμφωνήθηκε χθες:Τη διαμόρφωση, δηλαδή, ειδικών εκλογικών καταλόγων, στους οποίους θα εγγραφούν όσοι Έλληνες απουσιάζουν 35 έτη, αλλά στο διάστημα αυτό έχουν διαμείνει στην πατρίδα μας για δύο χρόνια είτε εργαζόμενοι είτε πραγματοποιώντας τη στρατιωτική τους θητεία και μπορούν να το αποδείξουν αυτό με έγγραφα του ελληνικού δημοσίου.

Η στάση του ΚΚΕ ήταν και ο ρυθμιστικός παράγοντας εξαρχής και εκ των πραγμάτων, καθώς με δεδομένη την αρνητική αρχικά στάση του ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος τελικά ακολούθησε τη γραμμή του Περισσού), χωρίς τους 15 βουλευτές του ΚΚΕ δεν “εβγαινε” η αναγκαία πλειοψηφία των 200.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος  στις δηλώσεις του ευλόγως εκτίμησε ότι φαίνεται πως διαμορφώνεται η πλειοψηφία πάνω από 200 ψήφων, καθώς στη διακομματική το μόνο κόμμα που εξέφρασε κάθετα αρνητική στάση ήταν το ΜεΡΑ25. Και αυτό, παρ ότι αρχικά είχε επιδείξει συμβιβαστική διάθεση.

Τι προβλέπει το άρθρο 54 του Συντάγματος

To υπό αναθεώρηση άρθρο 54 προβλέπει:

1. Το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

2. Ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της.

3. Μέρος της Βουλής, όχι μεγαλύτερο από το ένα εικοστό του όλου αριθμού των βουλευτών, μπορεί να εκλέγεται ενιαίως σε ολόκληρη την Επικράτεια, σε συνάρτηση με τη συνολική εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος στην Επικράτεια, όπως νόμος ορίζει.

πηγή: economico.gr