Όλα ή τίποτα στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής για την ψήφο των ομογενών - Οι υπόγειες διεργασίες

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή, δεύτερη στη σειρά, συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων. Μετά τη χθεσινή «στροφή» του ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη τον αναδεικνύει εκ νέου σε «πρωταγωνιστή» των εξελίξεων, αφού, λόγω της «αριθμητικής» της βουλής κρατάει στα χέρια του την υλοποίηση ή μη της κυβερνητικής δέσμευσης για δικαίωμα ψήφου των ομογενών από τις επόμενες εκλογές.

Το ΚΚΕ είχε θέσει εξ αρχής ως μία από τις τρεις απαράβατες προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού να μην υπερβαίνει τα 30 χρόνια ο χρόνος παραμονής εκτός Ελλάδας. Το σκεπτικό του Περισσού είναι  να διασφαλιστεί πως το νομοσχέδιο δεν θα αφορά ομογενείς δεύτερης, τρίτης ή και τέταρτης γενιάς, αλλά κυρίως  μετανάστες στο εξωτερικό και στη γενιά του brain drain και άρα ότι δε θα υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος, όπως έλεγαν από τον Περισσό. Τον όρο αυτό είχε αποδεχθεί εξαρχής η κυβέρνηση και περιλαμβάνεται στις προτάσεις που είχε στείλει την περασμένη Παρασκευή στα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ανατροπή

Η χθεσινή δεύτερη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων, όμως,  διέψευσε τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για κλίμα ευρείας συναίνεσης μετά την παρουσίαση του σχεδίου των τεσσάρων σημείων εκ μέρους της κυβέρνησης. Και αυτό, γιατί παρά την αρχική εντύπωση που δημιουργήθηκε μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη -Βαρουφάκη για πιθανή σύγκλιση με την κυβερνητική «γραμμή», ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 άλλαξε ρότα, αιφνιδιάζοντας τους εκπροσώπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Υπόγεια συνεννόηση»

Ενδεικτικό του κλίματος με το οποίο προσέρχεται η κυβέρνηση στην αποψινή συνάντηση ( ώρα 19.00 )  είναι ότι γαλάζια στελέχη μιλούν ακόμα και για «υπόγεια» συνεννόηση του ΜΕΡΑ25 με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνδέοντας μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς και τα πεπραγμένα της «περήφανης διαπραγμάτευσης» του α’ εξαμήνου του 2015.  Δεν αποκλείουν, δε,  ένα ευρύτερο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΜέΡΑ25 που θα εκφραστεί και σε άλλα ζητήματα.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως με την αρχική του στάση υπήρχε κίνδυνος απομόνωσης από τα υπόλοιπα κόμματα και για αυτό το λόγο επιχείρησε να φτάσει πιο κοντά στις θέσεις των δύο άλλων κομμάτων -του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25– εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

Στελέχη του υπουργείο Εσωτερικών, που εργάζονται για να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να μην τιναχτεί στον «αέρα» το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, σημείωναν:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας την αρνητική στάση του ΜέΡΑ25 θεώρησε ότι δεν θα απομονωθεί από το πολιτικό σύστημα αν τηρήσει αρνητική στάση και για το λόγο αυτό επιχείρησε να προσεταιρισθεί και το ΚΚΕ, το οποίου, όμως, πηγές αναφέρουν ότι στη σύσκεψη της Τρίτης θα καταθέσει ιδέες για να αρθεί το αδιέξοδο».