Το μετέωρο βήμα της συμφωνίας των Πρεσπών, μετά το γαλλικό βέτο - Τι ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση

Φόβοι για την ενίσχυση των εθνικιστικών τάσεων στην Βόρεια Μακεδονία εκφράζονται από την ελληνική κυβέρνηση, μετά το γαλλικό βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας με την ΕΕ και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 12 Απριλίου.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος, αφορά την πιθανότητα μη τήρησης του erga omnes του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» που αποφασίστηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε περίπτωση που στις εκλογές επικρατήσουν πολιτικές δυνάμεις που «φλερτάρουν» με τον εθνικισμό.

Ο Κοτζιάς

Ο πρωτεργάτης της Συμφωνίας των Πρεσπών Νίκος Κοτζιάς σχολίασε με αιχμηρό τρόπο το μπλόκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα το βέτο της Γαλλίας για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

«Ομολογώ ότι νόμιζα ότι είχα σκεφτεί όλα τα σενάρια ως προς συμφωνία Πρεσπών. Όμως δεν υπολόγισα επαρκώς την κοντόφθαλμη, ανεύθυνη, χωρίς όραμα και στρατηγική, πολιτική «ηγετών» της ΕΕ που δεν έχουν καταλάβει τι περιμένει την Ευρώπη με Brexit, Συρία, Βοσνία, Κόσοβο, Ανατ. Μεσόγειο», έγραψε ο κ. Κοτζιάς βάζοντας στο στόχαστρο ηγέτες της ΕΕ.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το θέμα της σύνθετης ονομασίας και κατά πόσο εφεξής θα είναι ίδια εντός και εκτός των βορειομακεδονικών συνόρων.

Το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να μην σχολιάζει επισήμως τις εξελίξεις ωστόσο παρασκηνιακά εκφράζονται ανησυχίες για τις εξελίξεις και για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Διπλωματικές πηγές μάλιστα αναφέρουν πως μία πιθανή αστάθεια στα Σκόπια λόγω των πολιτικών εξελίξεων δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Ελλάδα.

Έρχονται ανατροπές;

Το ενδεχόμενο πολιτικής αλλαγής στη Β. Μακεδονία μετά τις εκλογές της 12ης Απριλίου, είναι πολύ πιθανό όπως προεξοφλούν αρκετοί να φέρει ανατροπές στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν και δεν μπορεί να ακυρωθεί η Συμφωνία, όπως τονίζουν αναλυτές,  μπορεί ωστόσο να τεθεί εν αμφιβόλω από μία, για παράδειγμα, εθνικιστική κυβέρνηση.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών που η Ελλάδα επιδιώκει να εφαρμοστούν θα μείνουν ανενεργές ή θα παραπεμφθούν στις καλένδες από μια εθνικιστική κυβέρνηση στα Σκόπια.

Εκλογές στις 12 Απριλίου

Υπενθυμίζεται ότι μετά το γαλλικό φρένο στην εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία στην ΕΕ, οι πολιτικοί αρχηγοί της γειτονικής χώρας αποφάσισαν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Απριλίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τον Ιανουάριο ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να παραιτηθεί, για να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η προεκλογική εκστρατεία θα διαρκέσει 100 ημέρες.

Συμφωνία Ζάεφ

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στις 12 Απριλίου οι πολίτες θα λάβουν μια σοφή απόφαση, που θα προετοιμάσει το δρόμο για όποιον από εμάς αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας».

Παρά την άρνηση της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας παραμένει σταθερός στην ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του.

Οι εκλογές είναι αναπόφευκτες μετά από ό,τι συνέβη στη χώρα, δήλωσε ο ηγέτης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE Κριστιάν Μικόβσκι.

Ο αρχηγός της συμμαχίας των Αλβανών Ζιτζαντίν Σέλα τόνισε ότι «η κοινή θέση όλων των κομμάτων είναι ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή και όλοι πρέπει να προχωρήσουμε στην πορεία προς την ΕΕ».