Ψήφος ομογενών: Πιο κοντά Μητσοτάκης-Φώφη - Ανοιχτό παράθυρο από Τσίπρα - Τι συζητήθηκε

Παραμένει μέχρι στιγμής η διαφωνία κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα της ψήφου των ομογενών, όπως άλλωστε είχε προϊδεάσει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μέρες, αν και μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας άφησε ένα μικρό παράθυρο ανοικτό, αναμένοντας την τελική, γραπτή δήλωση της κυβέρνησης.

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατατείνει προς τα εκεί, και προέτρεψε   τον κ. Μητσοτάκη «να αλλάξει ρότα», προκειμένου βρεθεί κοινός τόπος.

Στη συνάντηση ο κ. Τσίπρας, όπως τονίζει, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής».

Κλίμα συναίνεσης στην συνάντηση με Γεννηματά

Κλίμα συναίνεσης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και για την προεδρική εκλογή επικράτησε σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά

Ειδικότερα σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υπήρξε συναντίληψη σε τέσσερα σημεία ως προς την ψήφο ομογενών, καθώς ο κ.Μητσοτάκης φάνηκε θετικός σε τέσσερις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ και ειδικότερα στο να ψηφίζουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, στην επιστολική ψήφο, στο να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς και στην εκλογή αντιπροσώπων της ομογένειας στη Βουλή.

Ως προς το τελευταίο συζήτησαν και τα δύο σενάρια για το πως μπορεί να γίνει, με τον κ.Μητσοτάκη να προτείνει οι αντιπρόσωποι της ομογένειας να εκλέγουν ένα αριθμο βουλευτών Επικρατείας και την κ.Γεννηματα να προκρίνει τη δημιουργία μίας περιφέρειας εξωτερικού. Δεν κατέληξαν ως προς αυτό, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει θετική διάθεση συνεννόησης.

Ο κ.Μητσοτάκης και η κ.Γεννηματά συζήτησαν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Η γενική πρόθεση είναι παντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να υπάρχει συναίνεση και συνεννόηση στο πρόσωπο ώστε να μην επαναληφθεί το 2015. Δεν μπήκαν σε ονοματολογία.

Μέγαρο Μαξίμου: Υπάρχει περιθώριο σύγκλισης για κοινά αποδεκτή λύση

H παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου αποτελεί για την κυβέρνηση βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου για την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, αναφέρει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, σε ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αυτό σημαίνει, εξηγεί η ανακοίνωση, ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.

Στις συναντήσεις που έγιναν στο γραφείο του στην Βουλή, αναφέρει η ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών.

Ακολούθως η ανακοίνωση αναφέρει: “Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων, είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης”.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι “για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη”.