Στη 01:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης, η συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ

Ώρα 18:30 της Τρίτης (στη 01:30 ώρα Ελλάδας, ξημερώματα προς Τετάρτη), θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, στη Νέα Υόρκη.

Στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κολομβίας, Ιβάν Ντικέ Μάρκεζ. Η συνάντηση των δύο ηγετών, έλαβε χώρα στο περιθώριο των εργασιών της 71ης γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος, κατά την έναρξη της συνάντησης, θύμισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει περάσει αρκετούς μήνες στη χώρα μας και είπε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ότι ο πολιτισμός, η κουλτούρα και η εμπειρία του στην Ελλάδα τον επηρέασαν πολύ στη διαδρομή του.

Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, τον ευχαρίστησε για τα καλά του λόγια για την πατρίδα μας και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Κολομβίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό να επισκεφτεί την χώρα της Λατινικής Αμερικής και ο κ. Μητσοτάκης ανταπέδωσε την πρόσκληση.

Παράλληλα η χώρα μας ζήτησε την υποστήριξη της Κολομβίας για την ελληνική υποψηφιότητα ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-2026).

Οι δύο ηγέτες, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, συζήτησαν την κατάσταση στη Βενεζουέλα με βάση τις αρχές του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και της ανάγκης για πρόοδο και ευημερία στη Λατινική Αμερική.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, πρώτα από την Κολομβία στην Ελλάδα και στη συνέχεια από την Κολομβία στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων συνεργασίας στη ναυτιλία την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών ορίστηκαν ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης ενώ από την πλευρά της Κολομβίας ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κολομβίας Jose Manuel Restrepo Abondano.

Προτεινόμενα για εσάς