Θρίλερ με το Ιρανικό Grace 1 - Δεν αποκαλύπτεται ο προορισμός του - Εμπλοκή της Ελλάδας από το... πουθενά
Σε εγρήγορση βρίσκονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας με την υπόθεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Grace 1 που έχει βάλει πλώρη για Καλαμάτα, μετά μάλιστα και τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ πως η περίπτωση βοήθειας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.
To Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει με το τάνκερ ιρανικών συμφερόντων, ενώ σύμφωνα με την πληροφόρηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αίτημα ελλιμενισμού του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο λιμάνι της χώρας μας, όπως και οποιαδήποτε άλλης φύσης αίτημα προς τις ελληνικές αρχές.
Άλλωστε, αυτό δήλωσε και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αθήνα δεν θα τοποθετηθεί επίσημα, έως ότου το πλοίο διευκρινίσει τις προθέσεις του.
Η Τεχεράνη
Η Τεχεράνη δηλώνει πως τελείωσε μεν η υπόθεση, χωρίς πάντως να αποκαλύπτει τον προορισμό του τάνκερ, που βάσει των ιστοσελίδων που παρακολουθούν την πορεία πλοίων, είναι η Καλαμάτα.
Συγκεκριμένα, ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τον προορισμό του τάνκερ εξαιτίας της ισχύος των κυρώσεων των ΗΠΑ.
Το ιρανικό τάνκερ που βρίσκεται στο επίκεντρο μίας οργισμένης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη βρισκόταν σήμερα το πρωί σε απόσταση εκατό περίπου χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Οράν (Αλγερία), πλέοντας προς ανατολάς.
Να σημειωθεί ότι το πλοίο έχει αλλάξει ονομασία σε Adrian Darya 1 και πέρασε υπό ιρανική σημαία. Προηγουμένως έπλεε υπό παναμαϊκή σημαία και με την ονομασία Grace 1.
Το ιστορικό
Οι αρχές του Γιβραλτάρ είχαν συλλάβει στις 4 Ιουλίου το τάνκερ, με την υποψία ότι μεταφέρει πετρέλαιο με προορισμό την Συρία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Δαμασκού. Έλαβε άδεια να συνεχίσει τον πλουν την Πέμπτη, όταν η Τεχεράνη έδωσε την διαβεβαίωση ότι το φορτίο των 2,1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου δεν προορίζεται για την Συρία. Την επόμενη ημέρα, δικαστήριο της Ουάσινγκτον εξέδωσε ένταλμα για την σύλληψη του τάνκερ και την κατάσχεση του φορτίου του.
Το πλοίο έχει αλλάξει ονομασία σε Adrian Darya 1 και πέρασε υπό ιρανική σημαία. Προηγουμένως έπλεε υπό παναμαϊκή σημαία και με την ονομασία Grace 1.
«Σοβαρές συνέπειες»
Η Τεχεράνη τονίζει ότι οποιαδήποτε κίνηση για νέα σύλληψη του πλοίου θα έχει «σοβαρές συνέπειες». Αν και προσπάθησε να υποβαθμίσει την πιθανότητα πολεμικής αναμέτρησης με την Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Φινλανδία ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει «περαιτέρω κλιμάκωση».
«Είναι ατυχές ότι συνέβη αυτό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο Fox News Channel σχετικά με την απελευθέρωση του πλοίου εξηγώντας ότι, εάν το Ιράν αποκομίσει κέρδη από την πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το τάνκερ, το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν, θα έχουν στην διάθεσή τους «περισσότερα χρήματα, περισσότερο πλούτο, περισσότερους πόρους, για να συνεχίσουν την τρομοκρατική τους εκστρατεία».
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον γνωστοποίησε την «αυστηρή της θέση» προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και προς όλα τα λιμάνια της Μεσογείου σχετικά με την παροχή διευκολύνσεων στο ιρανικό τάνκερ.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η παροχή βοήθειας στο πλοίο μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη προς τρομοκρατική οργάνωση.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ