«Τρώγονται» στον ΣΥΡΙΖA - Την πόρτα της εξόδου βλέπει ο Σκουρλέτης

Το κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Σκουρλέτη είναι βαρύ. Πηγές προσκείμενες στον κ. Τσίπρα επιβεβαιώνουν ότι οι σχέσεις προέδρου – γραμματέα είναι υπό του …μηδενός το τελευταίο διάστημα.

Η κρίση κορυφής μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να φέρεται να έχει αποφασίσει την απομάκρυνση του γραμματέα του κόμματος, πριν από το επικείμενο συνέδριο, είτε γίνει στο τέλος του χρόνου είτε γίνει την άνοιξη του 2020.

Οι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό, υποστηρίζουν ότι μετά την επίδοση των υποψηφίων που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο κ. Σκουρλέτης θα έπρεπε να έχει αυτοβούλως παραιτηθεί, ώστε να διευκολύνει τον κ. Τσίπρα, ο οποίος αντιμετωπίζει τον νυν γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ως «βαρίδι» και για την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει εξαγγείλει για τις αλλαγές στο κόμμα.

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί τον κ. Σκουρλέτη εμπόδιο στα σχέδιά του ειδικότερα για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, την εγγραφή νέων χιλιάδων μελών και τις αλλαγές που θέλει να επιβάλει στο κόμμα, με πιο σημαντική την ψήφιση εκλογής προέδρου από τη βάση.

Φαίνεται επίσης ότι κάνοντας γνωστή τη ρήξη με τον κ. Σκουρλέτη, ο κ. Τσίπρας θέλει να στείλει μήνυμα προς τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του κόμματος ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ό,τι έχει σχεδιάσει χωρίς συμβιβασμούς, προκειμένου να επιβάλει τις αλλαγές που έχει ήδη προαναγγείλει.

Κρίσιμη συνεδρίαση

Σε αυτό το κλίμα είναι κρίσιμη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, της πρώτης της νέας περιόδου, που αναμένεται να συγκληθεί στα τέλη της εβδομάδας, με την επιστροφή και του κ. Τσίπρα από τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ αναμένεται και μία πρώτη συζήτηση για το αν το συνέδριο θα γίνει την άνοιξη του 2020 ή στο τέλος του χρόνου.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δε συμφωνεί με τον όρο «πασοκοποίηση» που χρησιμοποιεί, ωστόσο, η εσωκομματική αντιπολίτευση, για να περιγράψει τις κινήσεις που έχει προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας, όπως η στροφή προς το κέντρο, το άνοιγμα του κόμματος με την εγγραφή χιλιάδων νέων μελών και η -μετά το συνέδριο- εκλογή προέδρου από τη βάση, που θα ισχυροποιήσει σε μεγάλο βαθμό το ρόλο και τις εξουσίες του ηγέτη, έναντι των κομματικών οργάνων και της αρχής της συλλογικότητας.

Και μπορεί να υπάρχουν σήμερα στελέχη που μεμονωμένα προσπαθούν να πουν «όχι» στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε «πελατειακό κόμμα», προκειμένου να ενισχύσει το ρόλο του ως κόμμα εξουσίας, πηγές προσκείμενες στον κ. Τσίπρα, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι αυτές οι απόψεις είναι μειοψηφικές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πλειοψηφία στηρίζει τις επιλογές του κ. Τσίπρα και το σχέδιό του για άμεση επιστροφή στην εξουσία.