Αυτοί θα είναι οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Από την περασμένη Τετάρτη έχουν ληφθεί στη Νέα Δημοκρατία οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα της νίκης. Έτσι, ήδη χουν οριστεί τα υπουργεία τα οποία θα συγχωνευτούν, οι αρµοδιότητες οι οποίες θα κατανεµηθούν από την αρχή, προκειμένου να μπει σε άμεση εφαρμογή το τολµηρό σχέδιο µεταρρυθµίσεων, όπως έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως γράφει το ethnos.gr διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου αναµένεται να είναι ο Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, εξ απορρήτων σύµβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη κασι άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Γενικός γραµµατέας της κυβέρνησης και µε σηµαντικές αρµοδιότητες συντονισµού του κυβερνητικού έργου θα αναλάβει, κατά πληροφορίες, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Ακης Σκέρτσος

Κοµβικό ρόλο αναλαµβάνει, όπως όλα δείχνουν, ο µέχρι σήµερα αντιπρόεδρος της Ν∆ Αδωνις Γεωργιάδης, που τοποθετείται, σύµφωνα µε τις έως τώρα πληροφορίες, στο ενισχυµένο µε αρµοδιότητες αναφορικά µε τα επενδυτικά πρότζεκτ υπουργείο Ανάπτυξης.

Σοβαρές πιθανότητες να αναλάβει το υπουργείο Οικονοµικών διατηρεί ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ο σηµερινός διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ν∆, Στέλιος Πέτσα,  φέρεται να αναλαµβάνει αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, µολονότι το όνοµά του έχει ακουστεί και για επιτελική θέση στο Μέγαρο Μαξίµου.

Στο υπουργείο Υποδοµών φαίνεται πως κατευθύνεται ο Κώστας Αχ. Καραµανλής, ενώ στο νέο υπουργείο Επικρατείας (πρώην Ψηφιακής Πολιτικής) τοποθετείται ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η εκκρεµότητα της συγχώνευσης ή µη του υπουργείου Πολιτισµού µε το Τουρισµού αποµένει για να αποσαφηνιστεί το χαρτοφυλάκιο της Ολγας Κεφαλογιάννη.

Κοντά στο υπουργείο Αµυνας βρισκόταν όλο το προηγούµενο χρονικό διάστηµα ο Βασίλης Κικίλιας, το όνοµα του οποίου, µαζί µε αυτό του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πάντως έχει ακουστεί και για το αναβαθµισµένο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εντός κυβερνητικού σχήµατος αναµένεται να βρεθεί ο Νίκος Δένδιας, που είχε ακουστεί προ εβδοµάδων για το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο υπουργείο Παιδείας φαίνεται πως οδεύει ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν∆ Κωστής Χατζηδάκης, ενώ µένει να αποσαφηνιστεί και ο ρόλος που θα έχει ο Μάκης Βορίδης. Το τελευταίο χρονικό διάστηµα πύκνωσαν, εξάλλου, οι πληροφορίες ότι υπουργικό θώκο καταλαµβάνει και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Για τη θέση του προέδρου της Βουλής, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Έθνους, έχει ακουστεί το όνοµα του Κώστα Τασούλα και, εσχάτως, του Κώστα Τζαβάρα.

Επίσης, σύμφωνα µε τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Εσωτερικών συγχωνεύεται µε το ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη µε το Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής -που µετονοµάζεται σε «Επικρατείας», µε έδρα το Μέγαρο Μαξίµου- µεταβιβάζονται όλες οι αρµοδιότητες που αφορούν στον ψηφιακό µετασχηµατισµό του κράτους και των συναφών δράσεων της δηµόσιας διοίκησης, που µέχρι πρότινος υπάγονταν στο υπουργείο ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης.

Οι ανακοινώσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο και για το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου της Βουλής θα ανακοινωθούν αύριο, αμέσως μετά την ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Την επόμενη ημέρα το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ορκιστεί, για να ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η Βουλή θα ανοίξει στις 17 Ιουλίου.

Θα ακολουθήσει η εκλογή του προέδρου και των αντιπροέδρων, για να πάρει σειρά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Από τις 21 Ιουλίου και μετά, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων.


 

Προτεινόμενα για εσάς