Το σενάριο του Μητσοτάκη για εκλογές τον Αύγουστο, ακόμη και με 151 έδρες

Το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας για το οποίο θα χρειαστεί ευρείες κοινωνικές συμμαχίες πρέπει πραγματοποιηθεί σύντομα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να έχει τα χέρια του δεμένα. Ούτε να ζήσει ως πρωθυπουργός το πολιτικό θρίλερ που έζησε ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν η κυβέρνηση του κρεμόταν από μία κλωστή,

Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοραή για το newpost «αν δεν υπάρχει ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία, τότε αυτό σημαίνει ότι θα ξαναπάμε σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο ».

«Με 151-152 βουλευτές θεωρεί ότι θα είναι εκβιαζόμενος ανά πάσα στιγμή όπως ήταν και ο πατέρας του», επισήμαναν στενοί συνεργάτες του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται αποφασισμένος, εάν δεν έχει ισχυρή αυτοδυναμία, να συγκροτήσει κυβέρνηση ολίγων ημερών, να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου υπέρ της οποίας τάσσεται και η κυρία Φώφη Γεννηματά και να ζητήσει την προκήρυξη νέων εκλογών που θα γίνουν γύρω στον Δεκαπεντάγουστο,

Με απλή αναλογική

Εκείνες οι εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έβλεπε την ήττα να έρχεται. Οπότε θα προκύψει νέα ακυβερνησία. Εάν την επομένη δεν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, η χώρα μοιραία θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές προς τα τέλη Σεπτεμβρίου που θα γίνουν με το νέο εκλογικό νόμο που δεν θα δίνει πλέον το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως του εκλογικού ποσοστού που πήρε.

Αυτό το σενάριο της παρατεταμένης ακυβερνησίας και της εθνικής περιπέτειας είναι που θέλει να αποτρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και γι’ αυτό καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κάλπες στις 7 Ιουλίου και υπερψήφιση της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι  η κυρία Γεννηματά «προσέφερε» αιφνιδίως ψήφο ανοχής στη ΝΔ δηλώνοντας ότι το ΚΙΝΑΛ «είναι δύναμη ομαλότητας και δεν θα αφήσει την χώρα να πάει στα βράχια».
Μέχρι χθες δήλωνε κατηγορηματικά ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα έπρεπε να γίνει οικουμενική κυβέρνηση με τη συνεργασία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια προοπτική στηρίζει όμως μόλις το 13-15% των πολιτών όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

 

Η αλλαγή πλεύσης της κυρίας Γεννηματά προφανώς συνδέεται και με τα ευρήματα των ερευνών που δείχνουν τη μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ να προκρίνει τη συνεργασία με τη ΝΔ παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδεχόμενο διαρροής και νέων ψηφοφόρων προς τη ΝΔ με κίνητρο την κυβερνητική σταθερότητα, αποτέλεσε στοιχείο προβληματισμού στη Χαριλάου Τρικούπη και σαφώς επηρέασε την κυρία Γεννηματά για την ψήφο ανοχής.