Η «γη του Εβκάφ» και τα τρία στάδια της προσάρτησης της Αμμοχώστου

Την απόφαση να ανοίξει την περίκλειστη από το 1974 Αμμόχωστο και να εποικίσει το παραθαλάσσιο Βαρώσι (η τα Βαρώσια) – την πάλαι ποτέ τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου – ανακοίνωσε πριν δύο ημέρες η ψευδοκυβέρνηση των κατεχόμενων της Κύπρου, σε μία κίνηση που θεωρήθηκε ως μέτρο πίεσης από την Άγκυρα προς την Λευκωσία.

Ο αποκαλούμενος «πρωθυπουργός» των Τουρκοκυπρίων,  Ερσίν Τατάρκ, ισχυρίζεται ότι η «κυβέρνησή» του, το επόμενο διάστημα θα μετατρέψει σε ένα νέο «Λας Βέγκας» της Ανατολικής Μεσογείου, την πόλη που αναμένει τους κατοίκους της από το καλοκαίρι του 1974

Όπως γράφει Καθημερινή Κύπρου, στο παρόν στάδιο η τουρκοκυπριακή πλευρά αποφεύγει να μοιράζεται λεπτομέρειες του νέου σχεδίου με τον τουρκοκυπριακό τύπο και την κοινή γνώμη. Πίσω από αυτήν την επιφυλακτική στάση κρύβονται διάφοροι λόγοι, όπως είναι η αναμονή για τις τελικές αποφάσεις της Τουρκίας, το κόστος του όλου εγχειρήματος, διάφορα οικονομικά και διπλωματικά ζητήματα και φυσικά η αντίδραση της ε/κ πλευράς.

Ωστόσο, ο σκελετός των επόμενων κινήσεων έχει ήδη σχεδιαστεί. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα στάδια που ακολουθούν στο σχέδιο της τ/κ πλευράς είναι τα εξής:

Η πρώτη φάση: Το μέλλον των ε/κ ακινήτων

Σε πρώτη φάση λοιπόν, η τουρκοκυπριακή πλευρά εστιάζει στις υποδομές, στον αστικό ιστό και κυρίως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Βαρωσιού. Σύμφωνα με το τουρκικό σχέδιο, Τούρκοι και ξένοι εμπειρογνώμονες εισέρχονται στην κλειστή πόλη και ξεκινούν μια νέα προσπάθεια για την καταγραφή όλων των ακινήτων και των δημοτικών υποδομών της πόλης.

Σύμφωνα με την τ/κ πλευρά μεγάλα τμήματα του Βαρωσιού αποτελούν γη του Εβκάφ η οποία τέθηκε «με παράνομο τρόπο» όπως υποστηρίζουν υπό τον έλεγχο της ε/κ πλευράς στα χρόνια της βρετανικής διοίκησης.

Με μπούσουλα λοιπόν, αυτόν τον ισχυρισμό, η τ/κ πλευρά ανεβάζει τον πήχη ψηλά, και ετοιμάζεται να φέρει την ε/κ πλευρά ενώπιον «εκπλήξεων».

Δεύτερη φάση: Κάλεσμα στους ιδιοκτήτες και αναζήτηση επενδυτών

Παράλληλα με την καταγραφή των ακινήτων και των υποδομών που χρειάζονται ριζική ανακαίνιση αλλά και την συζήτηση όλων των λεπτομερειών που αφορούν το Βαρώσι, η τ/κ πλευρά θα περάσει στην επόμενη φάση του σχεδίου της η οποία αφορά την «ακανθώδη» διαδικασία της επιστροφής των κατοίκων στην κλειστή πόλη. Μαζί με τους παλιούς κατοίκους, η τ/κ πλευρά σκοπεύει να καλέσει στο Βαρώσι Τούρκους και ξένους επενδυτές αλλά και μελλοντικούς αγοραστές ακίνητης περιουσίας.

Η προσοχή της τουρκικής πλευράς σε αυτή την φάση του όλου εγχειρήματος θα είναι στραμμένη επίσης στην πτυχή της αναζήτησης επενδυτών και χρηματοδότησης. Οι τουρκικές πηγές παραδέχονται ότι υπό τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες, η ριζική ανασυγκρότηση του Βαρωσιού είναι ένα οικονομικό βάρος-εγχείρημα, το οποίο δυσκολεύεται να καλύψει από μόνη της η τουρκική πλευρά. Για αυτόν τον λόγο, η συμβολή του ξένου κεφαλαίου αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη.

Τρίτη φάση: Σταδιακή ανακαίνιση και άνοιγμα της πόλης

Στην τελική φάση, αν και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, θα ξεκινήσει η τελική, σταδιακή ανακαίνιση και φυσικά το τελικό άνοιγμα της κλειστής πόλης.

Σε αυτήν την φάση αναμένεται να ξεπεραστούν και τα τελευταία προβλήματα που αφορούν σημαντικές πτυχές του εγχειρήματος, όπως είναι οι επιπλοκές και προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν στις σχέσεις και στην συνεννόηση του τουρκικού στρατού με την πολιτική ηγεσία.

Τερματικός σταθμός: Ένα νέο πολυπολιτισμικό Βαρώσι υπό τ/κ διοίκηση

Σε τελική ανάλυση ο τελικός στόχος της τουρκικής πλευράς είναι ένας και μοναδικός: Το άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τ/κ ηγεσία και με έναν συγκεκριμένο αριθμό ε/κ ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας που ενδέχεται να επιστρέψουν.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που σήμερα θέτει σε εφαρμογή ο «Υπουργός Εξωτερικών» με την υποστήριξη της Άγκυρας. Πριν από λίγα χρόνια, ο κ. Όζερσαϊ σκιαγράφησε το σχέδιο, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που έρχεται να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στο Κυπριακό.

Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου καθυστέρησε εξαιτίας της διαμεσολάβησης της ηγεσίας του Μουσταφά Ακιντζί, η οποία αρχικά προσέγγιζε θετικά την ιδέα της επιστροφής του Βαρωσιού στην ε/κ πλευρά και επιμένει στην ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού. Σήμερα, σύμφωνα πάντα με την τ/κ πλευρά, με την ομοσπονδιακή λύση να αποσύρεται στο ράφι της ιστορίας, έχει έρθει πλέον η στιγμή για την άμεση εφαρμογή αυτού του  σχεδίου.