Τσίπρας: Θα είναι πολιτική επιλογή η απόρριψη της ελληνικής πρότασης-Φάιμαν: Υπάρχει περιθώριο για λύση
Την επιθυμία της αυστριακής ηγεσίας να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη καθώς και την πεποίθησή του ότι υπάρχει περιθώριο για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης ανάμεσα στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα και στις προτάσεις που γίνονται από την ελληνική κυβέρηση εξέφρασε, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. Ο κ. Φάιμαν τόνισε ότι είναι ανάγκη η επάνοδος της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης και η αντιμετώπιση της ανεργίας, υπογραμμίζοντας ότι όσο είναι απαραίτητο να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες άλλο τόσο απαραίτητο είναι να διασφαλιστεί και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών.
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, σημείωσε ότι συμφωνεί με τον κ. Φάιμαν στην εκτίμηση ότι όποιος επενδύει στην αποτυχία της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα πέσει έξω, συμπληρώνοντας ότι εκτός αυτού όποιος έχει αυτήν τη στάση, «παίζει» με την φωτιά και με τον κίνδυνο του εθνικισμού, του λαϊκισμού, και της ακροδεξιάς, έναν κίνδυνο που απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη και που στην Ελλάδα γεννήθηκε μέσα από την λιτότητα. Επίσης σημείωσε ότι συμφώνησαν με τον κ. Φάιμαν στα βασικά σημεία που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να επανέλθει η ΕΕ στο δρόμο της ανάπτυξης και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό καθώς η Αυστρία είναι παράδειγμα δημοσιονομικής σταθερότητας.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει ενημερώσει τους εταίρους της για τα βασικά σημεία του σχεδίου που προτίθεται ν΄ ακολουθήσει υπογραμμίζοντας ότι δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογουμένους και ότι δεν ζητά η χώρα νέα δανεικά αλλά αντίθετα επιδιώκει να πάψει να επιβαρύνει τους εταίρους της και να καταφέρει να επιστρέψει στην ανάπτυξη τηρώντας τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το σχέδιο της Αθήνας για ένα πρόγραμμα – γέφυρα μέχρι και τον Ιούνιο που θα εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο και μεταρρυθμιστικό χρόνο στην νέα κυβέρνηση για να θέσει σε εφαρμογή τους στόχους της για σύγκρουση με τη διαφθορά και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σαρρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και άνοιγμα των αγορών σε ανταγωνισμό εκφράζοντας την άποψη ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να κάνει περισσότερα γιατί δεν είναι δεσμευμένη με βαρίδια του παρελθόντος.
Επιπλέον, δήλωσε αισιόδοξος ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία ενώ σημείωσε ότι δεν έχει κατατεθεί από τους εταίους της Ελλάδας καμία άλλα συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση. Εκτίμησε, δε, ότι αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αυτό θα γίνει μόνο για πολιτικούς λόγους, δηλαδή θα είναι μια πολιτική επιλογή επιμονής σε ένα λάθος και θα στείλει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα για το πώς γίνεται αντιληπτή η δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα θα τορπιλίσει το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι συζήτησε με τον κ. Φάιμαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ότι συμφώνησαν ότι η πραγματοποίηση της τετραμερούς συνάντησης εντός της εβδομάδας είναι πλύ σημαντική εξέλιξη και θετική στην κατεύθυνση της αναγκαιότητας κατάπαυσης του πυρός. Σημείωσε ότι συμφώνησαν επίσης ότι όσο επίπονες και αν είναι οι συνομιλίες είναι πολύ καλύτερη λύση στην κατεύθυνση της ειρήνευσης από ό,τι η επιβολή κυρώσεων και ότι η ΕΕ πρέπει να εξαντλήσει αυτά τα περιθώρια.
Δεν είναι ιδιαιτερότητα το θέμα της Ελλάδας, και ότι η ελληνική κρίση θα ξεπεραστεί δια μέσου μιας ευρωπαϊκής λύσης, σημειώνοντας ότι η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με στασιμότητα και αποπληθωρισμό. Σημείωσε επίσης τη γεωπολιτική σημασία της υπέρβασης της ελληνικής κρίσης τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι στο μέσο μιας ταραγμένης περιοχής και θα πρέπει να παραμείνει πόλος σταθερότητας, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον της ΕΕ.
Στο αν θα είναι η Ελλάδα Ιφιγένεια του νότου, σημείωσε ότι η εκτέλεση της Ιφιγένειας είχε ως στόχο την διασφάλιση ουρίων ανέμων. Αντίθετα σήμερα, η εκτέλεση της Ιφιγένειας, δηλαδή της Ελλάδας, θα σπείρει ανέμους και η ευρωζώνη θα θερίσει θύελλες. Χαρακτήρισε ύβρη τα μνημόνια που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα λέγοντας ότι έμεινε στο απυρόβλητο η οικονομική ολιγαρχία και σημείωσε ότι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ήταν η νέμεσις.
Επανέλαβε, επίσης, ότι η φοροδιαφυγή δεν είναι ελληνικό θέμα, προσθέτοντας, όμως, ότι το οξύμωρο στην Ελλάδα είναι ότι πλήρωσαν τα μεσαία και φτωχά στρώματα ενώ αυτοί που όντως φοροδιέφευγαν έμειναν στο απυρόβλητο. Και κατέληξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με αυτά τα φαινόμενα αλλά αναρωτήθηκε αν έχουν την ίδια πολιτική βούληση και οι εταίροι. Αιχμές για το ζήτημα της φοροδιαφυγής άφησε και ο Αυστριακός Καγκελάριος σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο ν’ ανταλλάσσονται σταθερά πληροφορίες μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης για ζητήματα φοροδιαφυγής κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στο θέμα του ΦΠΑ.