Συνέντευξη Τσακαλώτου: «Αν είχα φοιτητή τον Ρέγκλινγκ θα τον έκοβα» και...«Θα ανατρέψουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» (Video)

Στα 4 χρόνια που είμαι υπουργός Οικονομικών έχω δει πολλές εκθέσεις. Αυτή δεν είναι από τις πιο αυστηρές. Δεύτερον, για 3 συνεχή χρόνια μας έλεγε η Κομισιόν και το ΔΝΤ ότι δεν θα φτάσουμε στο στόχο. Και μας ανάγκαζε στο τέλος του χρόνου να δούμε πιο είναι το πλεόνασμα και να το μοιράσουμε στο τέλος. Αυτή είναι μια κακή δημοσιονομική πολιτική. Ποιος έχει τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, αυτοί που έλεγαν ότι δεν θα πιάσουμε τα πλεονάσματα ή εμείς που λέγαμε ότι δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με το να μοιράζουμε τα πλεονάσματα στο τέλος;» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εκπομπή του Open TV «Open Mind» και την Έλλη Στάη.

«Έχει ένα δίκιο ο κ. Τσίπρας, γιατί όταν είσαι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τις προσλήψεις λες ότι από το 1 προς 1 πάμε στο 1 προς 5, ανοίγεις ορέξεις, ανοίγεις το δρόμο για σενάρια» πρόσθεσε. «Υπάρχουν άνθρωποι στο Λαϊκό Κόμμα που αγαπάνε τη λιτότητα, που είναι μέσα στο DNA τους. Αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας είναι ότι πρέπει να φτιάξουμε τους συσχετισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να φύγουμε από τη στρατηγική της λιτότητας» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «έχουμε πολύ μεγάλη αξιοπιστία στην Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η Κομισιόν έχει άδικο. Πρέπει να δει ο ελληνικός λαός ποιους εμπιστεύεται».

img_1366.jpg

Η μη μείωση του αφορολόγητου και η κατάργηση των αντίμετρων

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε  ότι ένα μεγάλο μέρος των αντιμέτρων έχει ήδη νομοθετηθεί. «Το καλοκαίρι του 2017 το ΔΝΤ μας ανάγκασε να πάρουμε μέτρα – αντίμετρα 1% για το 2019 και για το 2020. Μετά φάνηκε ότι το ΔΝΤ είχε άδικο. Το 2018 προχωρήσαμε και κάναμε ένα κομμάτι των αντιμέτρων, το ίδιο κάναμε και το 2019. Δηλαδή μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ αυξήσαμε το επίδομα παιδιού. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων έχει ήδη νομοθετηθεί. Το επίδομα στέγασης που είναι πολύ σημαντικό αντίμετρο έχει μπει στη ζωή των ανθρώπων. Τώρα θα ψηφίσουμε τη μη μείωση του αφορολόγητου, τα αντίμετρα του 2020 και τα θετικά αντίμετρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων έχει γίνει ή ήταν στο πακέτο που ανακοινώσαμε στο Ζάππειο για το 2020. Με το σχέδιο που ανακοινώσαμε μειώσαμε τους στόχους από το 3,5% στο 2,5%» υποστήριξε. «Η ΝΔ λέει ότι θα μειώσει τα πλεονάσματα όταν θα έχει χτίσει την αξιοπιστία της» τόνισε.

Χρειαζόμαστε στοχευμένη πολιτική για τα μεσαία στρώματα

Για τις αναφορές του πρωθυπουργού ότι η κεντρική αιτία της ήττας ήταν η παραμέληση της μεσαίας τάξης αλλά και τη δήλωση περί ταξικής μεροληψίας για τη μεσαία τάξη σχολίασε τα εξής:

«Η μεσαία τάξη είναι ένα κομμάτι που είναι μαγαζάτορες, ένα που είναι μικροεπιχειρηματίες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι όχι μεγάλοι μάνατζερ. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έχουμε μια στοχευμένη πολιτική για τα μεσαία στρώματα και σιγά σιγά καθώς βγαίνουμε από την κρίση να κάνουμε φοροελαφρύνσεις. Γιατί σε όλη την Ευρώπη πλήττεται η μεσαία τάξη; Γιατί πληρώνουν περισσότερο για τα σπίτια, την παιδεία και την υγεία και την ιδιωτική ασφάλιση. Και για αυτό το διαθέσιμο εισόδημά τους είναι μικρότερο. Η μεσαία τάξη πλήττεται σε όλη την Ευρώπη γι’ αυτό δεν ψήφισε τα δεξιά κόμματα».

«Τι εννοώ με την ταξική μεροληψία; Μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να έχει προτεραιότητες. Αρα αν είμαστε σε μια κατάσταση όπως το 2015, πρέπει να αρχίσεις από κάπου. Εγώ καταλαβαίνω ότι η μεσαία τάξη δεν έχει δει τσέπη του το γεγονός ότι η οικονομία πάει καλύτερα» είπε σχολιάζοντας τα περί ταξικής μεροληψίας.

«Αυτό εννοεί ο πρωθυπουργός ότι είπε ότι εμείς κατανοούμε ότι υπάρχουν μεσαία στρώματα που τους έχουμε σταθεροποιήσει, αλλά έχουν ανάγκες που δεν τις ικανοποιήσαμε» υποστήριξε ακόμη.

«Ο κόσμος θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει την Έφη Αχτσιόγλου και τη Θεανώ Φωτίο υπου έχουν κοινωνικές ευαισθησίες ή τον Γιάννη Βρούτση και τον Άδωνι Γεωργιάδη» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος.

Επίσης,  οπως ανέφερε  «καμία κυβέρνηση δεν άφησε 13% έλλειμμα. Η κυβέρνηση Καραμανλή άφησε στην κυβέρνηση Παπανδρέου έλλειμμα 12,5% του ΑΕΠ. Αυτό μας χρεοκόπησε και μπήκαμε στα Μνημόνια» ενώ συμπλήρωσε ότι «έχουμε και εμείς ευθύνη για την υπερφορολόγηση. Ωστόσο η μεγαλύτερη έγινε επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά».

IMG_1268.jpg

Αν είχα φοιτητή τον Ρέγκλινγκ θα τον έκοβα

Σχετικά με τις εκτιμήσεις του Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ για το κόστος του πρώτου εξαμήνου του 2015 είπε ότι «την πενταετία 2010-2015 η Ελλάδα έχασε 60 εκατ. ευρώ και 24% του ΑΕΠ. Εάν είναι να γίνει Ειδικό Δικαστήριο θα πρέπει να γίνει γι αυτό. Όλα τα άλλα είναι συζητήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δύο κόμματα που κυβερνούσαν για 35 χρόνια μας έφεραν στη χρεοκοπία. Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ. Οι εκτιμήσεις του είναι για το καλάθι των αχρήστων, αν ήταν φοιτητής μου θα τον έκοβα. Με στεναχωρεί ως πανεπιστημιακό πια. Έβγάλε έναν αριθμό για να χτυπήσει την κυβέρνηση που δεν αξίζει να το συζητάμε».

Κληθείς να σχολιάσει τη θητεία τουΓιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, επανέλαβε τη θέση του ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι συλλογικές. «Η δική μου θέση είναι ότι συλλογικά αποφασίζει μια κυβέρνηση. Μαζί αποφασίζουμε» ανέφερε.

Αναφορικά με τη δήλωση Βαρουφάκη περί χαμένης ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ο κίνδυνος να πάμε πίσω είναι πραγματικός, να πάμε πίσω στην υγεία, την παιδεία και τις εργασιακές σχέσεις. Και ο κόσμος που δεν μας ψήφισε πρέπει να το ζυγίσει»

IMG_1328.jpg

Θα ανατρέψουμε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

Από την άλλη πλευρά επανάλαβε ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών μπορεί να γυρίσει. «Είναι άλλο το διακύβευμα των εθνικών εκλογών και άλλο σε Ευρωεκλογές. Σε αυτές τις εκλογές θα φανεί ποια κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες. Είναι ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι».

Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «ήταν λάθος που δεν δώσαμε τη σημασία που έπρεπε στη Δημόσια Διοίκηση. Δεν κάναμε αρκετά πράγματα για να την μεταμορφώσουμε. Κάναμε όμως μία Δημόσια Διοίκηση με μεγαλύτερη διαφάνεια, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάναμε λιγότερα πράγματα απ’ ότι έπρεπε να κάνουμε. Νομίζω πως αυτό ο κόσμος μας το χρεώνει».

«Κάποια πράγματα είναι εξοργιστικά. Έχουν ειπωθεί πολλά ψέματα. Πολλές φορές πέσαμε σε μία παγίδα που μας έστηναν. Μέρος της αποτυχίας μας είναι ότι ο κόσμος δεν ξέρει τι έχουμε κάνει για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα».

Τέλος. για το στυλ ντυσίματός του, που κατά καιρού σχολιάζεται είπε: «Έχω dress code ενός αριστερού Πανεπιστημιακού. Σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους άλλους όχι. Φοράω τα ίδια πράγματα και πότε είμαι στη μόδα και πότε όχι» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Δείτε τη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου

πηγή

πηγή: ethnos.gr