Νικητές δήμαρχοι, πλήρως εξαρτημένοι από την αντιπολίτευση - Το χάος της απλής αναλογικής

Στην περίπτωση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, το ποσοστό στον α’ γύρο ήταν το 14,93%, μια επίδοση που του «χάρισε» 7 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ταχιάος συγκέντρωσε -στον α’ γύρο- ποσοστό ύψους 22,4%, με συνέπεια να κερδίσει 11 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του άκρως ιδιόμορφου σκηνικού, που στήνεται  λόγω της ισχύος του συστήματος της απλής αναλογικής.

Ο κ. Ζέρβας, σε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναδείχθηκε δήμαρχος Θεσσαλονίκης με το συντριπτικό ποσοστό του 66,79%, έναντι του συνυποψηφίου του Νίκου Ταχιάου (33,21%).

Παρά ταύτα, το νέο δημοτικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από τους συμβούλους που εξελέγησαν στην α’ Κυριακή των εκλογών.

Λαμβάνοντας υπόψιν τους εκλεγμένους συμβούλους όλων των παρατάξεων προκύπτει ότι ο κ. Ζέρβας, στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα έχει 7 δικούς του ανθρώπους και 42 «αντιπάλους» της αντιπολίτευσης!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε 29 συμβούλους της παράταξής τους και, απέναντί του, 20 της αντιπολίτευσης.

Το χάος Σκουρλέτη

Όπως γράφει το iefinerida,  το χάος που θα επιφέρει η έμπνευση Σκουρλέτη και ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλλουν την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν ισχύει μόνο στη Θεσσαλονίκη. Οι νικητές σε επτά περιφέρειες και περίπου 220 δήμους δεν έχουν την πλειοψηφία των συμβουλίων τους. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι τοπικοί άρχοντες εξαρτώνται από τις πλειοψηφίες της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσουν έργα στις περιφέρειες ή τους δήμους τους, είτε πρόκειται για έργο μείζονος ή ήσσονος σημασίας.

Για παράδειγμα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου ο νέος Περιφερειάρχης Μουτζούρης Κωνσταντίνος έχει τρεις έδρες λιγότερες από την αντίπαλό του Χριστιάνα Καλογήρου. Από την άλλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο νικητής Νίκος Παναγιωτίδης έχει ισάριθμες έδρες, 17 στο σύνολο, με τον Πέτρο Τατούλη.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ο Χρήστος Μέτιος έχει 17 συμβούλους, ωστόσο, χρειάζεται ακόμη 9 για να έχει στα χέρια του την πλειοψηφία. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στα Ιόνια Νησιά με την Ρόδη Κράτσα να έχει 12 περιφερειακούς συμβούλους στο σύνολο 41.

Προτεινόμενα για εσάς