Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 - Αναλυτικά τα αποτελέσματα: Ποιοι θριάμβευσαν, ποιοι έκαναν την έκπληξη, πόσοι επανεξελέγησαν

Σημαντικές νίκες, έδειξαν στους δήμους τα αποτελέσματα για Μπακογιάννη, Ζέρβα και  Μώραλη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά αντίστοιχα. Συγκεκριμένα:

Δήμος Αθηναίων

Θρίαμβος του Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων. μΣύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών με την ενσωμάτωση στο 89,29% ο κ. Μπακογιάννης συγκεντρώνει ποσοστό – ρεκόρ 65,26%, και εκλέγεται άνετα δήμαρχος Αθηναίων στις επαναληπτικές εκλογές.

«Αν το 65% είναι το τελικό ποσοστό, πρόκειται για το υψηλότερο στην ιστορία του δήμου Αθηναίων» σχολίαζαν νωρίτερα συνεργάτες του κ. Μπακογιάννη.

Δήμος Πειραιά

Προβάδισμα νίκης καταγράφει ο εκλογικός συνδυασμός «Πειραιάς Νικητής» του Γιάννη Μώραλη στον δήμο Πειραιά, με τη διαφορά να διαμορφώνεται περίπου στο 15% υπέρ του, έναντι του υποψηφίου με τον εκλογικό συνδυασμό «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο», Νικόλαου Βλαχάκου.

Με την ενσωμάτωση να ξεπερνά το 91% ο Γιάννης Μώραλης συγκεντρώνει το 57,92% των ψήφων έναντι 42,08% του Νικόλαου Βλαχάκου επιβεβαιώνοντας τον μεγάλο εκλογικό αέρα που είχε από τον πρώτο γύρο.

Η εκλογική αναμέτρηση για τον δήμο Πειραιά σημαδεύτηκε από τη μεγάλη αποχή, ενώ ζητούμενο είναι η επόμενη ημέρα στο δήμο, καθώς, παρά την επικράτηση του, ο Γιάννης Μώραλης δεν έχει την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων.

Συγκεκριμένα ο κ. Μώραλης εκλέγει 22 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 49, με αρκετά κρίσιμα ζητήματα να παραμένουν προς ψήφιση.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Καθαρή νίκη του Κωνσταντίνου Ζέρβα στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών για τον Δήμο Θεσσαλονίκης καταδεικνύουν τα επίσημα αποτελέσματα που μεταδίδει το υπουργείο Εσωτερικών.

Με την ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων να βρίσκεται στο 83% ο κ. Ζέρβας κερδίζει το 67,09% των ψήφων. Ο αντίπαλός του Νίκος Ταχιάος, που είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο, μετράται στο 32,91%.

Δήμος Ιωαννίνων:

Ιδιαίτερη πρωτιά για τον Δήμο Ιωαννίνων με τη νίκη του ιατρού Μωυσή Ελισάφ, που προέρχεται από την κεντροαριστερά αλλά είχε και την υποστήριξη της ΝΔ. Η εκλογή του έχει ιδιαίτερο συμβολισμό και ιστορική σημασία, καθώς είναι ο πρώτος Εβραίος Δήμαρχος που εκλέγεται στην Ελλάδα.

Τα ποσοστά των νικητών στους μεγάλους δήμους:

Δήμος Αθηναίων: Κωνσταντίνος Μπακογιάννης 65,3%

Δήμος Θεσσαλονίκης: Κωνσταντίνος Ζέρβας 66,8%

Δήμος Πατρέων: Κωνσταντίνος Πελετίδης 71,4%

Δήμος Ηρακλείου: Βασίλης – Γεώργιος Λαμπρινός 51,3%

Δήμος Πειραιώς: Ιωάννης Μώραλης 57,6%

Δήμος Λαρισαίων: Απόστολος Καλογιάννης 57,3%

Στα «γαλάζια» ντύθηκε η Αττική και σε επίπεδο δήμων καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκλέγει 13 δημάρχους που έχουν την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας έναντι μόλις τριών που στηρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ.

  • Στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα με τον Χρήστο Βρεττάκο με 66,55%
  • Στη Νίκαια-Άγιο Ιωάννη Ρέντη με τον Γεώργιο Ιωακειμίδη με 64,88% (στο 100%)
  • Στο Χαλάνδρι με τον Σίμο Ρούσσο με 52,67%

Στο Δήμο Σαρωνικού εκλέγεται ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής με τη Ρένα Δούρου Πέτρος Φιλίππου ο οποίος ήταν όμως ανεξάρτητος υποψήφιος. Και ο νυν δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης φαίνεται πως επανεκλέγεται ο οποίος «ανήκει» στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι ανεξάρτητος στην αναμέτρηση.

Συνολικά 32 είναι οι νυν δήμαρχοι, που επανεκλέγονται.

Δείτε τους νέους δημάρχους που εκλέγονται στην Αττική και τα ποσοστά που έλαβαν αναλυτικά:

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος