Με μία προκλητικότατη ανακοίνωση απάντησε χθες το βράδυ στην Ελλάδα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη 19η Μαΐου 1919 και την Γενοκτονία των Ποντίων, κατηγορώντας τους Έλληνες πολιτικούς για διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων, ενώ υποστηρίζει ότι ο ελληνικός στρατός ήταν εκείνος που πριν από έναν αιώνα -κατά παράβαση των κανόνων του πολέμου- διέπραξε θηριωδίες κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ανατολίας.
Μάλιστα, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο και για υποχρέωση της Ελλάδας σε καταβολή αποζημίωσης προς το λαό της Ανατολίας, με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«H 19η Μαΐου 1919 σηματοδοτεί την αρχή του εθνικού μας αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και εορτάζεται με μεγάλη υπερηφάνεια κάθε χρόνο στην Τουρκία και το εξωτερικό.
Οι απόπειρες κάποιων ακραίων κύκλων στην Ελλάδα να επισκιάσουν αυτή τη σημαντική ημέρα με φανταστικούς ισχυρισμούς κατά της Ιστορίας μας, με ενέργειες που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν μίσος κατά της Τουρκίας, όπως επίσης και με δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα έχοντας δικά τους πολιτικά κίνητρα, δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτές.
Υπενθυμίζουμε σε όσους ισχυρίζονται όλα αυτά τα αναπόδεικτα ότι η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ευθύνη της Ελλάδας για τις θηριωδίες του στρατού της στη διάρκεια της κατοχής της Ανατολίας, κατά παράβαση των κανόνων του πολέμου, καθώς και υποχρέωσή της για καταβολή αποζημίωσης.
Υπενθυμίζουμε πως όταν οι δολοφονίες του κατοχικού ελληνικού στρατού πήραν απίστευτες διαστάσεις ιδρύθηκε μια Επιτροπή Έρευνας από την πλευρά των Συμμάχων και διαπιστώθηκαν απάνθρωπα εγκλήματα του ελληνικού στρατού.
Είναι σαφές ότι οι αβάσιμοι ισχυρισμοί κατά της Ιστορίας μας στερούνται λογικής, συνείδησης και αμεροληψίας. Τα όσα λέγονται δεν συνάδουν με το στόχο για πρόοδο των διμερών μας σχέσεων, ενώ αφήνουν μία κακή κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές.
Το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, πρότεινε το μεγάλο ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1934, μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα Ιστορίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως ισχυρίζονται ανεύθυνοι πολιτικοί και ακραίοι Έλληνες».