Προκαλεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία άνετα μπορεί να κάνει γεωτρήσεις μέσα στην υφαλοκρηπίδα της» 

Η Τουρκία  θα υπερασπιστεί  μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας πως «είχαν αντιδράσει κάποιες χώρες.

Οι αρμόδιοι μας ενημέρωσαν τις χώρες P5 και τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε και τους ενημέρωσαν στο υπουργείο μας. Και όλοι είδαν την πραγματικότητα.

«Η Τουρκία άνετα μπορεί να κάνει γεωτρήσεις μέσα στην υφαλοκρηπίδα της» δήλωσε ο Τσαβούσογλου και τόνισε πως «δεν σημαίνει πως ισχύει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που κήρυξε μια χώρα χωρίς να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία. Καμία ανακοίνωση δεν είναι αποδεκτή αν  δεν περιλαμβάνει κι εμάς».

Ο ίδιος τόνισε πως «η Tουρκία έχει καταγράψει την υφαλοκρηπίδα της στα Ηνωμένα Έθνη. Θα συνεχίσουμε και τις γεωτρήσεις μας στα οικόπεδα που μας παραχώρησε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Ο Τσαβούσογλου πρότεινε τη μεταφορά του αποθεμάτων αερίου της Κύπρου μέσω της Τουρκίας:«Αντί να μιλούν εναντίον της Τουρκίας πρέπει να λυθεί το θέμα από τις ρίζες του. Τότε μόνο θα γίνει η σωστή εκμετάλλευση  των αποθεμάτων που βρίσκονται γύρω από το νησί και και θα μπορούν να μεταφερθούν στις διεθνείς αγορές μέσω της Τουρκίας» ανέφερε.

Ο ίδιος όμως έστειλε και απειλητικό μήνυμα και τόνισε πως «αντί όμως να κάνουν αυτές τις λογικές κινήσεις, συνεχίσουν τις μονομερείς ενέργειες τότε εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει όπως κάνουμε ήδη και κάναμε στο παρελθόν».