«Προστάτιδα» του Σκοπιανού FIR η Αθήνα -Τι συμφώνησαν Τσίπρας - Ζάεφ

«Πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας φαινόταν αδύνατη. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα και με το παραπάνω, καθώς υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες και ένα Σχέδιο Δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας», είπε ο κ. Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα  όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά για ολόκληρα τα Βαλκάνια, ενώ από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε οτι καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να καταργήσει την συμφωνία, όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές:

« Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει, θα απορρίψει το ΝΑΤΟ, θα οπισθοδρομήσει, θα πάψει να διαπραγματεύεται την ένταξη στην ΕΕ;  Οχι», είπε. Ο κ. Ζάεφ.

Τη συνάντηση  Τσίπρα-Ζάεφ πάντως, ο διεθνής Τύπος την χαρακτήρισε ιστορική.

Ίδρυση πρεσβειών

Στο διπλωματικό επίπεδο οι δύο χώρες ιδρύουν πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου ενώ υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία.

Υπογράφουν, παράλληλα, Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες συνοριακής διόδου η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα και κυρίως τις επαφές ανάμεσα στους λαούς.

Ελληνικά μαχητικά θα ελέγχουν το FIR της Βόρειας Μακεδονίας

«Η υπογραφή της Συμφωνίας συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, μεταξύ των δύο αρμόδιων υπουργών, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας, στην μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τις δομές και διαδικασίες του ΝΑΤΟ», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τομείς εκπαίδευσης, αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, κυβερνο-άμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών και, κυρίως, την επιτήρηση του εναέριου χώρου.

Η σταθερότητα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα είναι το “αντάλλαγμα” για την ανάληψη από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις της προστασίας του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν, επίσης για τις σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και τις ευκαιρίες που ανοίγουν για τα Βαλκάνια.

Συμφώνησαν δε,να συνεργαστούν στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής πολιτικής, με μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στην κυβερνο-ασφάλεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και στην μεταφορά τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς υγείας, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

 «Γράφουμε διαρκώς ιστορία»

Από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά γράφουμε διαρκώς ιστορία, τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ στις κοινές δηλώσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Η χώρα μας φιλοξενεί σήμερα την πολυάριθμη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα παρουσία πολλών επιχειρηματιών, είπε και τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική συνάντηση. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας και εγώ θα κηρύξουμε την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ που θα συμμετέχουν από 100 επιχειρηματίες από κάθε χώρα, είπε  ο Σκοπιανός πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας αυτή τη συνάντηση.

Ο κ. Ζάεφ ανέφερε τέλος  ότι τους προηγούμενους μήνες έκανε έναν πολύ καλό φίλο, τον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι πολύ καλός φίλος μου και της χώρας μου», σημείωσε.