Το σχέδιο διακυβέρνησης Μητσοτάκη - «Έχουμε έτοιμα και τα πρώτα νομοσχέδια»

«Τα πρόσωπα έχουν πάντα σημασία. Αλλά πιστεύω ότι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών θα τοποθετηθεί στη βασική διαχωριστική γραμμή πρόοδος/συντήρηση. Το να ανακυκλώνεις πολιτικούς γυρολόγους προφανώς δεν είναι προοδευτικό. Η πρόκληση είναι να μη βουλιάξουμε στη μιζέρια μας. Πρέπει να σπάσουμε αυτή τη λογική. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε αυτή τη μιζέρια. Πρέπει να δοκιμάσουμε, να μην παραδώσουμε τα όπλα αμαχητί. Δεν είμαστε καταδικασμένοι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι υπάρχει μια Ελλάδα κάτω απ’ την Ελλάδα που βλέπουμε, «πολύ δυναμική, πολύ δημιουργική». «Αν μπορέσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να δώσουμε βήμα, να δώσουμε πολιτική έκφραση, να σπάσουμε τα στεγανά προκαταλήψεων και κομμάτων, θα είναι νίκη. Θα στενοχωρηθώ αν δεν μπορέσω να πείσω αυτούς τους δημιουργικούς ανθρώπους που δεν ανήκουν κατ’ ανάγκην στη Ν.Δ. ή σε κάποιο κόμμα, αλλά θεωρώ ότι οι προσδοκίες τους ταυτίζονται με ακριβώς αυτά που θέλω να κάνω. Αν δεν με ψηφίσουν ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι, αισθάνομαι ότι θα έχω αποτύχει. Διότι αυτούς τους ανθρώπους κατ’ εξοχήν αφορούν οι στόχοι μου, όπως και την ενίσχυση των πιο αδύναμων, των χαμηλόμισθων. Οι πολίτες αυτοί είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μου, και τα εύλογα όνειρά τους είναι άμεσα συνυφασμένα με αυτά που θέλουμε να πετύχουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε σε συζήτησή του με στελέχη της Καθημερινής  θέλει να επιμείνει στην ανάδειξη του προγραμματικού λόγου της Ν.Δ. και του σχεδίου του για τη χώρα. Δεν του φτάνει να αποδοκιμαστεί στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει οι πολίτες να δώσουν θετική ψήφο στο πρόγραμμα της Ν.Δ. και στον ίδιο.

Ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο

Διαβεβαιώνει ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε ετοιμότητα να «τρέξει» καμπάνια εθνικών εκλογών ανά πάσα στιγμή. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το δικό του σχέδιο για την επόμενη μέρα, τόσο σε επίπεδο δομής της κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο νομοσχεδίων. «Στη χώρα χρειάζεται σε επίπεδο κυβερνητικού συντονισμού μια πιο ισχυρή δομή.

Το δουλεύουμε μεθοδικά. Δεν υπάρχει γραμματεία της κυβέρνησης και πρέπει να ενοποιηθεί με τη γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου», λέει, αποτυπώνοντας την πρόθεσή του να διαμορφώσει μια νέα, πιο ισχυρή δομή γύρω απ’ το γραφείο του πρωθυπουργού (η οποία μπορεί και να μη στεγάζεται στο Μαξίμου…). Ετοιμα είναι και τα πρώτα νομοσχέδια. Το πρώτο είναι η οργάνωση της κυβέρνησης, που θα ψηφιστεί μόλις συγκροτηθεί η Βουλή. Σημειώνει, πάντως, ότι ορισμένες από τις κινήσεις που αφορούν την οργάνωση των γενικών γραμματέων θα γίνουν ακόμη πιο πριν και ότι οι υπουργοί για το πρώτο εξάμηνο θα πάρουν ξεκάθαρες οδηγίες και έτοιμα νομοσχέδια για το ξεκίνημά τους. Καθώς και ότι υπάρχει έτοιμη νομοθετική ύλη για περισσότερα από 10 νομοσχέδια και αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις. «Κάποιες διορθώνουν πράγματα που πήραν τη λάθος κατεύθυνση την τελευταία τριετία, άλλες αφορούν νέες ιδέες δικές μας για μεταρρυθμίσεις», λέει, φωτογραφίζοντας σε αυτό το «πακέτο» φορολογική μεταρρύθμιση εφ’ όλης της ύλης, αδειοδοτική μεταρρύθμιση σε επίπεδο παρεμβάσεων που χρειάζονται για να ξεκινήσεις παραγωγικές επενδύσεις, ξεκλείδωμα μεγάλων εμβληματικών επενδύσεων –όπως το Ελληνικό, οι Σκουριές και ο ΟΛΠ αύριο που έχει μεγάλα προβλήματα–, με λίγα λόγια ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Όλα για την οικονομία

Πιστεύει ότι οι εκλογές θα κριθούν στην οικονομία. «Ο κόσμος θέλει ανάπτυξη, καλές δουλειές και μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα. Και θέλει επίσης και ασφάλεια διότι οι πολίτες αισθάνονται σήμερα ότι δεν υπάρχει κράτος. Οτι τίποτα δεν λειτουργεί σωστά», λέει. Και εκεί ρίχνει το βάρος του για την επόμενη μέρα, καθώς χαρακτηρίζει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στόχο «μη διαπραγματεύσιμο», όπως και τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων. «Εννοείται ότι ως πρωθυπουργός θα πάρω πάνω μου το κομμάτι της οικονομικής πολιτικής και της προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό», παραδέχεται, υπογραμμίζοντας ότι στο υπουργείο Οικονομικών αυτό που έχει σημασία είναι να «βγαίνουν» τα νούμερα και να ξέρει ο πρωθυπουργός ότι αυτά που του λένε είναι υλοποιήσιμα.

Οσον αφορά τη δεδηλωμένη πρόθεσή του να συζητήσει με τους Ευρωπαίους τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι επίσης ξεκάθαρος: «Εμείς δεν πάμε να σπάσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο. Θα τους εξηγήσουμε ότι είναι win win».

Οι θέσεις των γενικών γραμματέων είναι πολιτικές».

Μιλώντας για όσους θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του, αποκαλύπτει  ότι και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα υπάρξουν πρόσωπα που θα έχουν συγκεκριμένο μετεκλογικό ρόλο. Παραδέχεται ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την επόμενη μέρα έχει γίνει ήδη η χαρτογράφηση των σημαντικών θέσεων και μια λίστα με ικανούς ανθρώπους που θα τις στελεχώσουν. Επιμένει ότι δεν είναι κριτήριο να προέρχονται από τη Ν.Δ., αλλά αρκετοί έχουν υπηρετήσει και σε δημόσιες θέσεις και απέδειξαν ότι ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. «Είμαι κάθετος στα ζητήματα που αφορούν τον κορμό της διοίκησης», υπογραμμίζει, προαναγγέλλοντας ότι οι γενικοί γραμματείς θα φύγουν την ίδια ημέρα με οριζόντια παρέμβαση: «Ολο αυτό που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σκηνοθετημένο με φωτογραφικές προκηρύξεις για να επανατοποθετήσει τους δικούς του.

«Η χώρα είναι μπερδεμένη»

Μήπως η χώρα δεν ξέρει τι θέλει; Είναι ένα ερώτημα που επανέρχεται στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της συζήτησης. «Η χώρα είναι μπερδεμένη. Χρειάζεται ηγεσία και κατεύθυνση», λέει. Εχει σημειώσει πρόοδο σε πολλά που αφορούν αντιλήψεις που οδήγησαν στην κρίση. Αλλά οι ατομικές συμπεριφορές είναι μια άλλη υπόθεση.

Θεωρεί χαρακτηριστικό το παράδειγμα του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα. Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να τον εφαρμόσει, διότι «έχει και μια παιδαγωγική σημασία, καθώς στηρίζεται στη συνεργασία της ίδιας της κοινωνίας».

«Η φωνή μας ακούγεται»

Θυμίζει, εξάλλου, ότι την επόμενη μέρα οι άνθρωποι που θα λαμβάνουν τις αποφάσεις στην Ευρώπη θα είναι άλλοι από τους σημερινούς. «Με την Αγκελα Μέρκελ έχω μια καλή προσωπική σχέση, με τη διάδοχό της είχαμε μια καλή πρώτη συνάντηση, με τον Εμανουέλ Μακρόν έχω καλή προσωπική σχέση.

Η επόμενη Κομισιόν θα είναι μια άλλη Κομισιόν, με ανθρώπους της δικής μου γενιάς, και μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η φωνή μας ακούγεται διότι είμαστε το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Φοβάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας την επόμενη μέρα μπορεί να βγει στους δρόμους; «Δεν το φοβάμαι, γιατί είναι πλέον πολύ μνημονιακά ταυτισμένος. Πόσες μεταλλάξεις να κάνει πια; Ηταν ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός», είναι η απάντηση.