«Προτιμώ να με λες καρντάση παρά γκιαούρη» - Η ατάκα Κατρούγκαλου στον Τσαβούσογλου, νύξη στις προκλήσεις Ερντογάν

Τις πρόσφατες  προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, σχολίασε όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Έλληνας υπουργός αναφερόμενος στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν από την Σμύρνη, απευθύνθηκε προς τον Τσαβούσογλου λέγοντας «προτιμώ να με λες καρντάση παρά γκιαούρη».

Την ίδια ώρα τον γύρω των τουρκικών ΜΜΕ κάνει η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την πρώτη τους συνάντηση την Τετάρτη.

«Εμείς θεωρούμε ότι σε όλα τα θέματα που την αφορούν, η Τουρκία έχει δικαιώματα. Στο θέμα της ενέργειας εμείς έχουμε υπερασπιστεί το αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της ΑΟΖ της προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού.

Είναι προφανές όμως ότι στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας, που εμείς κατεξοχήν θέλουμε να ισχύει και να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σήμερα πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην συνεργασία όπου ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και τόνισε πως μπορεί να επιτευχθεί το win-win-win. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε το μήνυμα ότι «κανένα πρότζεκτ χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν είναι ρεαλιστικό» και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Από πλευράς του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε πως η Τουρκία επιθυμεί να προστατευθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και είπε πως εάν αυτό δεν γίνει τότε η ίδια η Τουρκία θα προχωρήσει σε έρευνες σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν παραχωρηθεί από τα Κατεχόμενα («Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», είπε).

Κατά την συνάντησή τους, όμως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθεσε κι άλλα θέματα όπως αυτό της μειονότητας της Θράκης την οποία χαρακτήρισε τουρκική! «Οι άνθρωποι αυτοί είναι Τούρκοι και υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που το επιβεβαιώνουν», είπε. Σε συνέχεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε και την υπόθεση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

«Ξέρουμε όλοι μας πως είναι πραξικοπηματίες, έφυγαν την νύχτα του πραξικοπήματος και με ελικόπτερο ήρθαν στην Ελλάδα. Εσείς μας στείλατε το ελικόπτερο αλλά δεν μας στείλατε τους πραξικοπηματίες», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για να απαντήσει ο κ. Κατρούγκαλος πως «υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων στην Ελλάδα. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος