Καμμένος: «Απειλές και για την φυσική μου εξόντωση»

Χαρακτηρίζει τον Νίκο Βούτση ως «τον χειρότερο πρόεδρο που έχει περάσει ποτέ από τη Βουλή», ενώ εξομολογείται ότι χρειάστηκε να απολογηθεί για λογαριασμό του επί τέσσερις ολόκληρες ώρες στην Ουάσινγκτον. Είναι δηκτικός για την πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στην Αγκυρα: «Μετά τα συγχαρίκια που πήρε από τη Μέρκελ, έσπευσε να υποκλιθεί και στον Ερντογάν».

Κατηγορεί το Μαξίμου ότι καθοδηγεί στοχευμένες επιθέσεις από φιλικά ΜΜΕ (κατονομάζει την «Εφημερίδα των Συντακτών» και την «Αυγή») εναντίον πολιτικών αντιπάλων και του ίδιου προσωπικά. Οπως αυτή που βίωσε με το ταξίδι του στην Αμερική και το περίφημο Plan B για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο, όπως υποστηρίζει, γνώριζε και ο ίδιος ο Τσίπρας.

Παραδέχεται ότι αυτός μύησε τον Αλέξη Τσίπρα στα πουράκια, προσθέτοντας με ευανάγνωστη ειρωνεία ότι τώρα προχώρησε στα Cohiba. Δεν διστάζει να ομολογήσει ότι ενώ έχει κόψει γέφυρες με όλους τους πρώην συντρόφους συνεχίζει να «γουστάρει» τον Παύλο Πολάκη.

Αυτά και άλλα πολλά λέει σε συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ  ο πρώην συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα

atakes

 

– Οταν ήταν πλέον πασιφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου είχε αρχίσει να αποδομεί τους Ανεξάρτητους Ελληνες, γιατί δεν φύγατε από την κυβέρνηση; Τι σας σταμάτησε;

Η προσπάθεια αποδόμησής μου, αλλά και των ΑΝ.ΕΛ., ξεκίνησε με το ταξίδι μου στις ΗΠΑ και το περίφημο Plan B (σ.σ.: πρόταση του κ. Πάνου Καμμένου για μια αμυντική συμμαχία στα Βαλκάνια ως εναλλακτική της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και δημιουργία μιας νέας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Κάρπαθο).

– Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, σας άδειασε… 

Ναι, εδώ να πούμε ότι φυσικά και ο πρωθυπουργός γνώριζε το σχέδιο αυτό παρά τα λεγόμενά του. Είδα, λοιπόν, πρωτοσέλιδα εφημερίδων να μου κάνουν μια σφοδρή επίθεση. Εφημερίδες που ήξερα από τις σχέσεις μου με τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου ότι παίρνουν γραμμή απευθείας από το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο. Πρώτες από αυτές η «Εφημερίδα των Συντακτών» και η «Αυγή». Είδα συνεντεύξεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Νίκου Φίλη. Να σας πω, δεν με ανησύχησε ιδιαίτερα γιατί ήταν γνωστή η κόντρα μας για την Εκκλησία. Επίσης, του Πάνου Σκουρλέτη, που είχε μια θεσμική θέση ως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων, με αποκορύφωμα αυτή του Νίκου Κοτζιά, που ουσιαστικά δήλωσε ότι «η συνεργασία μας με τους Ανεξάρτητους Ελληνες πρέπει να τελειώσει τώρα για να προχωρήσουμε σε ένα προοδευτικό πολιτικό μέτωπο».

-Δεν είναι αυτή μια θεμιτή πολιτική θέση; 

Θα ήταν πολιτικά αποδεκτό, αλλά η δήλωση εκείνη έδειξε τις προθέσεις που υπήρχαν. Η φράση ότι «η κυβέρνηση χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ. έχει τους 151» φανέρωσε τον προσεκτικό σχεδιασμό που είχε ενεργοποιηθεί. Προδιαγράφανε δηλαδή αποστασίες βουλευτών από τους ΑΝ.ΕΛ. προς την κυβέρνηση που θα στηριζόταν και σε κάποια προοδευτική δύναμη. Οπως είδατε, η προοδευτική συμμαχία δεν τους έκατσε. Οι προσπάθειες προσέγγισης στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ. και του Ποταμιού απέδωσαν μόνο με τον κ. Λυκούδη. Από εκεί και πέρα η αποδόμηση των ΑΝ.ΕΛ. ήταν μονόδρομος και έγινε με βίαιο τρόπο, πρωτοφανή στην ιστορία της μεταπολίτευσης.

kammenos
Τέρενς Κουίκ και Ελενα Κουντουρά δέχονται βολές από τον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛ. για αποστασία έναντι ανταλλαγμάτων

-Ηταν ο πρωθυπουργός ενήμερος για όλη αυτή την παρασκηνιακή επιχείρηση;

Πιστεύετε ότι αυτός την ενορχήστρωσε; Βλέπω και ξαναβλέπω πολλές φορές το βίντεο της ομιλίας μου από τη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Οταν είπα από το βήμα της Βουλής ότι υπάρχει σχέδιο κατάργησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ., ο πρωθυπουργός ξαφνιάστηκε. Αυτό τουλάχιστον έδειξε η έκφρασή του. Εδειξε σαν να μην είχε ιδέα. Και όταν μίλησα και αργότερα μαζί του ιδιωτικά, μου είπε ότι δεν γνώριζε το παραμικρό.

-Τον πιστεύετε;

Λυπάμαι που το λέω αλλά, απ’ ό,τι απεδείχθη, όχι μόνο το γνώριζε, αλλά ουσιαστικά ο ίδιος είχε φροντίσει να απαλλοτριώσει έναν-έναν τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. με προσφορά ανταλλαγμάτων σε κυβερνητικές θέσεις. Μπήκε δηλαδή σε ξένο σπίτι με σκοπό να πάρει τα παιδιά. Και μάλιστα ένας άνθρωπος που είχε το ελευθέρας να μπαίνει στο σπίτι…

-Καθ’ όλη τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών ετών ήσασταν κατά γενική ομολογία ένας βολικός εταίρος για τον Αλέξη Τσίπρα. Περιγράψτε μου τη σχέση σας και τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες.

Σας μιλώ με απόλυτη ειλικρίνεια. Με τον πρωθυπουργό δεν είχαμε ανταλλάξει ούτε μια άσχημη κουβέντα. Και αυτό διότι υπήρχε σεβασμός του ενός απέναντι στον άλλον, απέναντι στα όρια και στην ιδεολογία του. Μπορώ να σας πω ότι ο πρωθυπουργός πολλές φορές έπαιρνε αποφάσεις που ήθελα πριν καν του το ζητήσω. Ο Νίκος Φίλης αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση χωρίς να το απαιτήσω, όπως γράφτηκε. Το μόνο που είπα, όταν συναντήθηκα με τον Ιερώνυμο, ήταν ότι εάν η κρίση κυβέρνησης – Εκκλησίας φτάσει να υπερβεί τα όρια, εγώ θα ταχθώ με την Εκκλησία.

-Στην περίπτωση Μουζάλα;

Το ίδιο συνέβη και με τον κ. Γιάννη Μουζάλα και αρκετούς άλλους. Στα τέσσερα αυτά χρόνια δεν υπήρχε ρήξη, ούτε προσπάθεια εξαπάτησης. Χειριστήκαμε ευαίσθητα θέματα. Εγώ ήμουν πάντα φιλοατλαντικός και ευρωσκεπτικιστής και παραμένω φιλοατλαντιστής, και ιδίως με τη διοίκηση Τραμπ και πάντα σε μια ισορροπία με τη Ρωσία. Κυρίως, όμως, στέκομαι κατά της γερμανικής προσπάθειας για κατοχή της Ευρώπης με οικονομικά μέσα. Πολλές φορές έχω παρέμβει για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό μετά από ακραίες θέσεις ή ακραίες συμπεριφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

-Σε τι αναφέρεστε;

Δώστε μας ένα παράδειγμα. Δυσκολεύτηκα πολύ να ανοίξω πόρτες σε κράτη και σε κυβερνήσεις που είχαν αρνητική άποψη για τη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν. Για παράδειγμα το Ισραήλ. Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στις αποστολές των πλοίων που συγκρούονταν με τις ισραηλινές δυνάμεις και μάλιστα με έντονο αντισιωνιστικό χρώμα. Και στις ΗΠΑ, όμως, ήταν φρέσκα τα συνθήματα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέπειτα έγιναν υπουργοί να φωνάζουν έξω από την αμερικανική πρεσβεία «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει προβληματικές δηλώσεις για την τρομοκρατία, για το καθεστώς Μαδούρο και για το Ιράν.

-Ηταν οι προσπάθειές σας ή η πολιτική του Αλέξη Τσίπρα που άνοιξε τις πόρτες;

Μπορώ να πω ότι οι προσπάθειές μου απέδωσαν. Αλλά και ο πρωθυπουργός ήταν θετικός. Υπογράψαμε αρκετές συμφωνίες και εφαρμόσαμε συμφωνίες. Είναι ένα έργο που δεν έχει ξαναγίνει μέχρι σήμερα. Να σας θυμίσω ότι υπήρξαν κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων και κατά του Σίσι. Αυτή τη στιγμή ο Σίσι είναι ο κυριότερος σύμμαχός μας μαζί με το Ισραήλ στη Μεσόγειο. Αυτά τα χρόνια υπήρχε μια έντιμη ομαλή συνεργασία. Δεν είμαι από εκείνους που θα έπαιζαν τον ρόλο που έπαιξε ο Βενιζέλος στην κυβέρνηση Σαμαρά.

 

[…]

-Προαναφέρατε ότι οι σχέσεις σας με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν πολύ καλές. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια υπήρξε κάποια στιγμή που να δοκιμάστηκαν;

Οχι, ποτέ. Δεν υπερβήκαμε καν τα όρια της ευπρέπειας. Ούτε έντονη κουβέντα έχουμε ανταλλάξει. Προς το τέλος βέβαια κάποιοι προσπαθούσαν να ενσπείρουν ζιζάνια. Οταν έγινε στην Αμερική αυτή η επίθεση εναντίον μου, γύρισα πίσω και του είπα: «Γιατί, ρε Αλέξη, βλέπω αυτή την επίθεση;». Τότε εκείνος μου απάντησε: «Ηρθε και μας είπε ο Μπακογιάννης ότι συνάντησες δύο φορές τον Μητσοτάκη». «Είσαι τρελός», του απαντάω, «θα το έκανα ποτέ εγώ αυτό;». «Οχι», μου λέει, «ούτε εγώ τον πίστεψα». Οπως καταλαβαίνεις, κάποιοι αποφάσισαν να στήσουν αυτή τη σκευωρία εναντίον μου. Πρόκειται για σχέδιο που έχει ξεπεράσει τα όρια όχι μόνο της ευπρέπειας και της ηθικής, αλλά και της δημοκρατικής τάξης.

-Λέτε, δηλαδή, ότι τώρα έχουμε φτάσει πλέον σε «δολοφονία χαρακτήρα»… 

Εκεί είμαστε. Προσέξτε, η  διάλυση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας δεν έχει να κάνει με μετακλητούς υπαλλήλους ή αποσπασμένους που μας βοηθούν, δεν αφορά ένα γραφείο στη Βουλή. Η κατάργηση της κοινοβουλευτικής ομάδας με την οποία με απειλούν -την Κυριακή θα ξέρουμε- σημαίνει και ότι θα αποσυρθούν οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει τη φύλαξή μου. Και τούτο, την ώρα που εξαιτίας της κυβέρνησης απειλούμαι πολλαπλώς. Κατέχω μυστικά ως πρώην υπουργός Αμυνας.

-Νιώθετε πραγματικά ότι απειλείστε;

Στην περίπτωση που εγώ ή η οικογένειά μου μείνουμε αφύλακτοι θα υποχρεωθώ να λάβω μέτρα. Μέτρα που δεν θα ήθελα να ανακοινώσω στην παρούσα φάση. Πάντως δεν θα αφήσω την οικογένειά μου να κινδυνέψει με τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Αν είχαμε χάσει τους πέντε βουλευτές θα δεχόμουν απόλυτα την έκπτωση από το καθεστώς ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας. Γίνεται, όμως, παρερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής όταν υπάρχει απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής από το 2013 που ξεκαθαρίζει ότι το άρθρο 15 για τη σύσταση αφορά την ίδρυση. Ο πρόεδρος της Βουλής αυθαίρετα χρησιμοποιεί αυτό το άρθρο για να στείλει μηνύματα πολιτικής εξόντωσης και απειλή φυσικής εξόντωσης.

Ο ρόλος Βούτση

-Ας σταθούμε στον ρόλο του Νίκου Βούτση. Κατά την άποψή σας προέβη σε θεσμική εκτροπή;

Η πρώτη θεσμική εκτροπή ήταν η ίδια η αποστασία. Η δεύτερη θεωρώ ότι είναι οι ταυτόσημες επιστολές νομιμοφροσύνης των έξι βουλευτών. Η εκ προοιμίου έγγραφη δέσμευσή τους δηλαδή πως θα ψηφίσουν ό,τι τους ζητήσουν! Αυτά δεν συμβαίνουν σε κράτη που έχουν κοινοβούλια, έστω και για βιτρίνα. Ο Νίκος Βούτσης έχει αποδείξει ότι είναι ο χειρότερος πρόεδρος που έχει περάσει ποτέ. Παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής για τον χρόνο ομιλίας, αλλά και για τη σειρά των ομιλιών. Βλέπουμε ομιλίες σε χρόνους που κανείς μπορούσε να παρακολουθήσει μόνο στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο. Βλέπουμε αυθαίρετο αποκλεισμό μικρότερων κομμάτων και βουλευτών. Αποκλεισμό κάποιων βουλευτών από διεθνείς αποστολές και διορισμό άλλων. Αυτά δεν έχουν ξανασυμβεί. Ακόμα και η παρουσία του με μπλουζάκι νομίζω ότι κι αυτό έχει κατεβάσει πολύ το επίπεδο.

-Και εσείς, όμως, κάνατε προσωπική αναφορά στον γιο του Νίκου Βούτση.

Δεν έκανα προσωπική αναφορά. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει οικογενειακή ευθύνη. Και μάλιστα, επειδή τα παιδιά μου έχουν δεχθεί επιθέσεις, ποτέ και για κανέναν λόγο δεν θα ανέφερα ένα παιδί, ανεξαρτήτως του πού ανήκει και τι έχει αποφασίσει για τη δική του ζωή. Στον ίδιο τον Νίκο Βούτση αναφέρθηκα. Και μάλιστα αυτό το είχα κάνει σε επίπεδο τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί του, χωρίς να το πω δημόσια ποτέ. Του είπα ιδιωτικά: «Ρε συ, αυτό που κάνεις είναι άδικο. Εγώ για εσένα απολογούμην τέσσερις ώρες στις ΗΠΑ». Αλήθεια, ούτε δημόσια το είπα, εκείνος το είπε (σ.σ.: για το ότι ο γιος του Νίκου Βούτση ανέμενε τον Κουφοντίνα έξω από τις φυλακές). Μετέφερε την ιδιωτική συνομιλία μας. Λυπάμαι γι’ αυτό. Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ δημόσια. Αν θέλετε, γι’ αυτό που μου ρίχνει την ευθύνη μπορώ να πω πως έχει και κάποιο δίκιο. Την οικογενειακή ευθύνη δεν την αναγνωρίζω. Θεωρώ πως τα παιδιά όλων πρέπει να προστατεύονται, ανεξάρτητα με το τι κάνει κάθε παιδί. Δεν θα το έκανα ποτέ για οποιοδήποτε παιδί και ειδικά για ένα παιδί συναδέλφου.

-Σας ακούω πολύ ευαίσθητο…

Είμαι. Ενας από τους γιους μου επέστρεψε από την Αμερική λόγω δημόσιας επίθεσης που δέχτηκε. Ο άλλος μου γιος δεν πέρασε τις καλύτερες μέρες του στο σχολείο όταν είπαν ότι είναι αναρχικός και σπάει βιτρίνες στα Εξάρχεια. Και να σκεφτείτε πως το παιδί αυτό δεν έχει πάει πιο κάτω από την πλατεία Συντάγματος. Είναι και άλλα τα οποία δεν θα ήθελα να αναφέρω σε μια συνέντευξη.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο

-Είχατε μιλήσει για το πρωθυπουργικό επιτελείο, για τον στενό κύκλο γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα. Η φιλία σας με τον Νίκο Παππά δεν είναι μυστικό. Είχατε δημιουργήσει μια πολύ καλή σχέση σε ανθρώπινο επίπεδο. Αυτοί οι άνθρωποι τώρα έχουν κλείσει πόρτες, δεν έχετε επαφή;

pappas

Οι σχέσεις βασικά ήταν με τον πρωθυπουργό. Ο Νίκος Παππάς ήταν ο άνθρωπος που ανταποκρίθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο κ. Βίτσας στην πρώτη προσέγγιση που έγινε για να υπάρξει συνεργασία. Μπορώ να σας πω ότι και με τους δύο αυτούς κάποια στιγμή διακόψαμε τις σχέσεις. Δεν ήταν εξάλλου ιδιαίτερα στενές. Στενή ήταν η σχέση με τον πρωθυπουργό. Υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι με το οποίους ποτέ δεν ήρθα κοντά γιατί θεώρησα ότι δεν πρέπει να μπαίνω στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπήρχαν και κάποιοι με τους οποίους κάναμε παρέα.

-Ποιοι είναι αυτοί;

Σας αναφέρω τον Παύλο Πολάκη.

-Αμφιλεγόμενο πρόσωπο…

Είναι πολύ ορίτζιναλ. Μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς για πολλά πράγματα, αλλά έχει αυτό τον αέρα από τα βουνά της Κρήτης. Ο,τι έχει να πει το λέει ευθέως. Αυτοί οι άνθρωποι μου αρέσουν. Τους προτιμώ από αυτούς που κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.

 […]

-Υπάρχει μια φημολογία ότι τη ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα την προκάλεσε μια ανεπίσημη πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός πήγε στις Μαλδίβες και ότι αυτή η πληροφορία προήλθε από εσάς. 

tsipras1

Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Καταρχάς δεν μπορώ να ξέρω εγώ πού πηγαίνει ο πρωθυπουργός. Δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά. Πάντως, όλα αυτά που με εμπλέκουν στην ιστορία ότι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων απεγκλώβισαν τον πρωθυπουργό, είναι ψευδή. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Ούτε εγώ θα έκανα κάτι τέτοιο, ούτε ο πρωθυπουργός θα έκανε κάτι τέτοιο, ούτε οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων θα πήγαιναν ποτέ στις Μαλδίβες για να σώσουν έναν πρωθυπουργό.

-Αρα όλο αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας;

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων και τη δική μου δεν υπάρχει ούτε καν υπόνοια.

-Είχαν πάντως σχολιαστεί ποικιλοτρόπως και άλλα ταξίδια που έχετε κάνει μαζί… 

Μαζί δεν κάναμε ταξίδι στο εξωτερικό γιατί έπρεπε ή ο ένας ή ο άλλος να είναι στην Ελλάδα. Βρεθήκαμε πολλές φορές να κάνουμε διακοπές με τα παιδιά μας. Οι περισσότερες ήταν εκδρομές. Εγώ με τα παιδιά μου σπίτι του ή αυτός με τα παιδιά του στο δικό μου σπίτι.

-Εσείς τον μυήσατε στα πούρα και στο ψαροντούφεκο;

Οχι. Η αλήθεια είναι ότι έκανε ψαροντούφεκο πριν γνωρίσει εμένα. Οτι τον παρέσυρα κάποιες στιγμές προσφέροντάς του τα πουράκια που καπνίζω εγώ, ναι, αναλαμβάνω την ευθύνη. Αλλά τώρα τα αναβάθμισε σε Cohiba.

-Τι είναι αυτό για το οποίο έχετε μετανιώσει αυτά τα τέσσερα χρόνια;

Θα ήθελα πολύ αυτή η συνεργασία να είχε τελειώσει με καλούς οιωνούς και να μπορούσα φεύγοντας από το υπουργείο Αμυνας, να αποσυρθώ από την πολιτική ζωή. Να έχω υπηρετήσει τις καλύτερες ένοπλες δυνάμεις και μία κυβέρνηση που αγάπησα και για την οποία έδωσα τα πάντα. Δεν θα μπορούσα όμως να θυσιάσω το όνομα της Μακεδονίας για να κρατήσω την υπουργική καρέκλα και τις αναμνήσεις.

-Πώς είδατε την επίσκεψη Μέρκελ; Γνωρίζετε εάν υπήρξαν ανταλλάγματα;

Από τη μεριά της Μέρκελ οι σχέσεις με την Ελλάδα ήταν σχέσεις εκβιασμού. Η Γερμανία δεν χρησιμοποίησε ποτέ το καρότο, μόνο το μαστίγιο. Η αγανάκτηση των υπόλοιπων εταίρων απέναντι στη συμπεριφορά της Μέρκελ έδωσε στην Ελλάδα κάποιες δυνατότητες ανάσας. Είμαι βέβαιος πως και το δικό μας στίγμα στις ευρωεκλογές θα είναι ευρωσκεπτικιστικό, για την ακρίβεια εναντίον της γερμανικής ηγεμονίας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η επίσκεψη της Μέρκελ ήταν μια επίδειξη δύναμης που απευθυνόταν στο εσωτερικό της ακροατήριο παρά μια φιλική επίσκεψη σε έναν εταίρο.

-Ναι, αλλά εμείς είδαμε τον πρωθυπουργό να ανοίγει την αγκαλιά του, δεν φαινόταν να έχει μαστιγωθεί.

Ξέρετε, πάντα διαφωνούσαμε σε αυτό το θέμα. Για τη συμπεριφορά της Γερμανίας και για την ύπαρξη ή όχι καλών προθέσεων. Θυμάστε ίσως αυτό που είχε πει ο Τσόρτσιλ. Οτι αν κάθε 40 χρόνια βομβαρδίζουμε τη Γερμανία, οι Γερμανοί θα ξέρουν το γιατί. Τη σημερινή Γερμανία τη θεωρώ βαθιά ακραία. Πιστεύω ότι αν κάτι προσφέραμε ως κυβέρνηση, πέραν αυτών που έγιναν στο εσωτερικό μας, ήταν ακριβώς ότι η μικρή Ελλάδα αντιστάθηκε, τουλάχιστον μέχρι την εμπλοκή των ΗΠΑ και του Ολάντ.

 

Οι σχέσεις με τη Μόσχα

-Υπήρξαν ανταλλάγματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Ακύρωση της μείωσης των συντάξεων κ.λπ.; Οχι, αυτά τα κέρδισε ο ελληνικός λαός με πολύ σκληρή δουλειά και με τη συμπάθεια κάποιων κυβερνήσεων και πολιτικών.

-Πώς βλέπετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έγινε το αγαπημένο παιδί της Δύσης;

Χαίρομαι να είναι το αγαπημένο παιδί της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών. Οπως χαίρομαι που παρά τις ακρότητες του Νίκου Κοτζιά με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών καταφέραμε με νύχια και με δόντια να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

[…]

-Ποιο είναι το σχόλιό σας για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία;

Μετά τα συχαρίκια που πήρε από τη Μέρκελ, έσπευσε να υποκλιθεί και στον Ερντογάν. Ξέρετε, αυτά τα ταξίδια φαίνονται από τα αποτελέσματά τους. Δεν υπάρχει Ελληνας που δεν θέλει να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης. Το θέμα είναι τι κοστίζει αυτό. Η Τουρκία θα ήταν για όλους μας θετικό να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να προκαλεί την Ελλάδα και να λειτουργεί στην περιοχή σαν μπαμπούλας. Είναι τιμή μου που η αποχώρησή μου ικανοποίησε τους Τούρκους. Οσο ο Ερντογάν φιλοξενεί τους αδελφούς μουσουλμάνους δολοφονεί παιδιά Τούρκων.

 […]

-Βλέπετε εκλογές τον Μάιο; Θα μπείτε στη Βουλή;

Για τον χρόνο των εκλογών δεν μπορώ να πω. Οσον αφορά τους ΑΝ.ΕΛ., οι δημοσκοπήσεις μάς δείχνουν 1,5%, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια απεδείχθη ότι ήταν 5%. Και αυτή τη φορά θα δώσουμε μάχη. Καλύπτουμε τον πατριωτικό χώρο, είμαστε απέναντι στην παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας. Πιστεύουμε βαθιά στην ένωση της ορθοδοξίας με τον Ελληνισμό.

[…]