Φωνές για αναβολή του Brexit, ενώ σήμερα το βράδυ κρίνεται το μέλλον της Μέι

Πρόταση για να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίζουν Βρετανοί βουλευτές  την ωρα που το πολιτικό μέλλον της Τερέζα Μέι κρίνεται σε λίγες ώρες.

Όπως υποστήριξε, ανώνυμα, στο Ρόιτερς,  επικεφαλής μιας μεγάλης βρετανικής εταιρείας, ο οποίος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με κυβερνητικά στελέχη  και άλλους επικεφαλής εταιρειών  ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ υποστήριξαν ότι «καταρτίζεται μια πρόταση για την καθυστέρηση (της εφαρμογής) του Άρθρου 50», σύμφωνα

Αυτό αφήνει το ενδεχόμενο η ημερομηνία του Brexit – θεωρητικά η 29η Μαρτίου 2019 – να αναβληθεί.

«Φωνές » για νέο δημοψήφισμα

« Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πρέπει να διακόψει τη διαδικασία του Brexit προκειμένου να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, υποστήριξε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκοτίας, η Νίκολα Στέρτζον, μετά την απόρριψη με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας που έκλεισε η αρχηγός των Τόρις με τις Βρυξέλλες.

Για «πικρή ημέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ενώ «ψυχραιμία» ζήτησε η αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουε.

Η Μέι αναμένεται να επιβιώσει, από την πρόταση μομφής που κατατέθηκε εναντίον της και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα το βράδυ 21 .15 μ.μ. ώρα Ελλάδος,  στην Ευρώπη έχουν αρχίσει τα παζάρια.

Σε δηλώσεις τους στο BBC, πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος των Συντηρητικών, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπορίς Τζόνσον, έσπευσαν να επισημάνουν ότι θα στηρίξουν σήμερα την πρωθυπουργό γιατί θεωρούν αναγκαία την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit με τις Βρυξέλλες.

Αν τα καταφέρει…

Eφόσον η Μέι λάβει ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα το βράδυ, στη συνέχεια κάνει βαλίτσες για Βρυξέλλες προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί ένα νέο σχέδιο για το Brexit. Επιστρέφει στην πατρίδα της και ζητά εκ νέου ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία σχετικά με το Brexit.

Εαν δεν τα καταφέρει…

Εάν σήμερα δεν τα καταφέρει, δεν είναι αναγκασμένη να παραιτηθεί αμέσως. Αρχίζει μια περίοδος 14 ημερών εντός της οποίας τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Συντηρητικών της Μέι, έχουν δικαίωμα να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Για να το καταφέρουν, πρέπει να εξασφαλίσουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Αν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μέσα σε 14 ημέρες, προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές.

Όπως υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian,η Συντηρητική πρωθυπουργός δεν διαθέτει μεν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), η υπερσυντηρητική, μικρή βορειοϊρλανδική παράταξη με την οποία συμμάχησαν οι Τόρις, διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει τη Μέι. Αυτό σημαίνει πως η Μέι θα ηττηθεί μόνο εάν αρκετά μέλη των Συντηρητικών ταχθούν εναντίον της κυβέρνησής της.Ωστόσο, πρωτοκλασάτα στελέχη -αντάρτες των Τόρις δεσμεύτηκαν ήδη πως ότι θα την στηρίξουν.

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στη Βουλή των Κοινοτήτων 

Δριμεία επίθεση σε βάρος της Τερέζα Μέι εξαπέλυσε ο ηγέτης των Εργατικών , Τζέρεμι Κόρμπιν, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων,λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία που θα κρίνει το πολιτικό της μέλλον.

«Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε τη συμφωνία της Μέι . Δεν μπορεί να καταλάβει ότι χρειάζεται να βρει κάτι άλλο», δήλωσε ο Κόρμπιν και πρόσθεσε:
«Αλλά δεν είναι μόνο το Brexit στο οποίο έχει αποτύχει .  Η φτώχεια αυξάνεται. Πότε θα μειωθεί ενώ είναι στην εξουσία;», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς