Με Μπρεχτ η απάντηση Τσίπρα στο ποίημα Ερντογάν

 

Μιλώντας στη Σαμοθράκη, κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη, ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα προς την Αγκυρα, τονίζοντας ότι παρά τις διαφορές στο εσωτερικό, «οι Ελληνες θα είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, σημείωσε ότι οι γείτονες επανέρχονται συχνά «με αχρείαστη και παντελώς ακατανόητη ρητορική. Δεν θα μπούμε σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που χτίζει εθνική αυτοπεποίθηση με λόγια, αλλά με έργα και ενεργή εξωτερική πολιτική που την έχει καταστήσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

«Δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν»

Παράλληλα όμως, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων σημαίνει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν.  Θα πρέπει να ξέρουν όσοι προτιμούν τις κραυγές και την επιθετική ρητορική ότι δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας. Θα συνεχίσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, απευθυνόμενος σε πολίτες της Σμύρνης, θέλησε «να διαβάσει στίχους που υμνούν τον πόλεμο», αναφερόμενος σε τουρκικό λαϊκό τραγούδι που αναφέρει «θα ρίξω τους Έλληνες στη θάλασσα» και το οποίο επικαλέστηκε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του.

Με Μπρεχτ

«Εγώ εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, απευθυνόμενος κυρίως στους σκεπτόμενους και στις δύο πλευρές δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, του Μπέρτολτ Μπρεχτ. “Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει. Ξέρει και να σκοτώνει. Εχει όμως ένα ελάττωμα. Ξέρει και να σκέφτεται», είπε ο κ. Τσίπρας.

 

Προτεινόμενα για εσάς