«Βήμα-βήμα» η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της διαδικασίας, που θα οδηγήσει-εφόσον ευοδωθεί-στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Τις επόμενες μέρες πρόκειται να δοθεί και επισήμως το ενακτήριο λάκτισμα με την κατάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ της σχετικής πρότασης υπογεγραμμένης από 50 τουλάχιστον βουλευτές.

Εφόσον η πρόταση κατατεθεί, ανακοινωθεί στη Βουλή και μοιραστεί στους βουλευτές, παραπέμπεται προς εξέταση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος (διακομματική όπου όλες οι ΚΟ καταθέτουν τις προτάσεις τους).

Η Βουλή με απόφασή της που λαμβάνεται μετά από Πρόταση του Προέδρου, ορίζει προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης της Επιτροπής Αναθεώρησης.

Μόλις ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω, το λόγο παίρνει η Ολομέλεια που σε ειδική συνεδρίαση συζητά αποκλειστικά την ανάγκη της αναθεώρησης.

Τρεις ψηφοφορίες

Το επόμενο βήμα θεωρείται και το πιο κρίσιμο: Η αναθεωρητική διαδικασία προβλέπει τρεις ψηφοφορίες μεταξύ δύο κοινοβουλευτικών Περιόδων (χρειάζονται εκλογές και επόμενη Βουλή). Σε μία από τις ψηφοφορίες αυτές για να μπορεί να αναθεωρηθεί ένα άρθρο του Συντάγματος θα πρέπει να λάβει 180 ψήφους.

Η παρούσα βουλή επιλέγει μόνο τα άρθρα του Συντάγματος που θα τεθούν προς αναθεώρηση αλλά όχι το περιεχόμενό τους. Μπορεί δηλαδή να αποφασίσει ότι θα αναθεωρήσει το άρθρο 3 για τις σχέσεις του Κράτους με την Εκκλησία αλλά όχι να προσδιορίσει τη νέα τους σχέση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μεσολαβήσουν εκλογές και μια νέα Βουλή που θα είναι η μόνη αρμόδια να καθορίσει το περιεχόμενο.

Στην παρούσα Βουλή, προβλέπονται δύο ψηφοφορίες σε διάστημα ενός μήνα που σκοπό έχουν να συγκεντρώσουν τα άρθρα είτε απλή (151 ψήφους) είτε ενισχυμένη (180) πλειοψηφία. Τα άρθρα που συγκεντρώνουν την απλή για να αναθεωρηθούν θα πρέπει στην επόμενη Βουλή (αυτή που έπεται των εκλογών) να συγκεντρώσουν την ενισχυμένη (να ψηφιστεί δηλαδή από 180), ενώ εκείνα που θα έχουν ήδη συγκεντρώσει τους 180 θα μπορούν να αναθεωρηθούν κατά το δοκούν από την επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία, με 151. Είναι ευνόητο πως όσα άρθρα δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν στις πρώτες δύο ψηφοφορίες αυτής της Βουλής την απόλυτη πλειοψηφία, απορρίπτονται.

Προτάσεις από την Επιτροπή Αναθεώρησης

Εφόσον λοιπόν η παρούσα Βουλή, αποφασίσει την αναθεώρηση, ο πρόεδρος της επόμενης στην αρχή της πρώτης Συνόδου (τον πρώτο χρόνο) συνιστά Επιτροπή Αναθεώρησης τoυ Συντάγματoς για την επεξεργασία τoυ περιεχoμένoυ πλέον των αναθεωρητέων διατάξεων. Μόλις η εν λόγω επιτροπή ολοκληρώσει το έργο της και καταρτίσει τις προτάσεις, εγγράφεται ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια όπου κορυφώνεται η διαδικασία με μία και μόνη ψηφοφορία. Εκεί λοιπόν οι πλειοψηφίες που αναζητούνται για το περιεχόμενο των διατάξεων, εξαρτώνται από τις ψήφους που έλαβε το επίμαχο άρθρο στην προηγούμενη Βουλή. Όσα έχουν λάβει 180 ψήφους αλλάζουν με μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όσα όμως λάβουν 151 θα πρέπει να συγκεντρώσουν 180.

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει Συντάγματος αν η αναθεωρητική διαδικασία αποτύχει θα χρειαστεί να περάσουν πέντε χρόνια για να εκκινήσει και πάλι.