Από “τσιράκι” του Τραμπ, “στρατηγικός σύμμαχος” του Πούτιν σε χρόνο ρεκόρ

Αφού στις 9 Οκτωβρίου πρότεινε στις ΗΠΑ ειδικό σχέδιο κατά της “ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια”, χθες ονόμασε “στρατηγικό σύμμαχο” τη Ρωσία. Πρόκειται για τον Πάνο Καμμένο, υπουργό Άμυνας και συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα.

Κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα  ο κ. Καμμένος διακήρυξε ότι “η Ρωσία παραμένει στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας”. Οι σχέσεις με τη Ρωσία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας και της εξισορρόπησης στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο υπουργός.

Με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού. Τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός σύμμαχος με τη Ρωσία (και προφανώς τα… στρατηγικά  συμφέροντά της στην περιοχή)

Είκοσι ημέρες πριν, κατά το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, ο ίδιος είχε προτείνει στην αμερικανική κυβέρνηση ένα δικής του έμπνευσης σχέδιο αποτροπής της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια. Μάλιστα είχε παραχωρήσει αφειδώς νέες αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα, σε βαθμό που ενόχλησε και τον Αμερικανό πρέβη στην Αθήνα ο οποίος – προκειμένου να καταλαγιάσει τη θύελλα που ξέσπασε στο κυβερνητικό στρατόπεδο – έσπευσε να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ… δεν θέλουν άλλες βάσεις στη χώρα μας.

Με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ,Τζιμ Μάτις, στην Ουάσινγκτον. Του πρόσφερε όσες βάσεις έχει ανάγκη…στον αμερικανικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία στην περιοχή.

Παρατηρητές σημείωναν ότι η στάση και τό ύφος του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ “θύμισε την εποχή των πρώτων μετεμφυλιακών ετών όταν ο σταθμάρχης της CIA στην Ελλάδα είχε πιο μεγάλη δύναμη και από τον πρωθυπουργό της χώρας”. Και αξιολογούσαν τον ενδοτισμό του ως μια ακραία έκφραση της συνολικής φιλοαμερικανικής στροφής της κυβέρνησης Τσίπρα.

Χθες ο υπουργός Άμυνας ορκίστηκε στη ελληνορωσική φιλία και στο ρόλο της Μόσχας ως … στρατηγικού συμμάχου της Αθήνας στην περιοχή. Και άκουσε με προσοχή – και χωρίς να αντιδράσει – τις “ανησυχίες” του ρώσου ομολόγου του για την επέκταση της … αμερικανικής επιρροής στα Βαλκάνια και την έντονη παρουσία του με στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

Δεν ξαφνιάζει

Αυτή η πιρουέτα δεν ξάφνιασε όσους γνωρίζουν τον χαρακτήρα και το πολιτικό βάρος του κ. Καμμένου. Άλλωστε πολλοί (και η αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα) παρακολουθούν  τις εκλεκτικές σχέσεις του υπουργού Άμυνας με τη “ρωσική αρκούδα”.

Σημειώνουν τη στενή σχέση του με τον Ιβάν Σαββίδη, που οι αμερικανικές υπηρεσίες τον ονομάζουν ανοιχτά “πράκτορα των ρωσικών συμφερόντων στα Βαλκάνια”. Και υπενθυμίζουν τη μεγάλη περίοδο που ο κ. Καμμένος είχε παρουσιαστεί ως ιδιαίτερα φιλορώσος.

Παρατηρητές επισημαίνουν ότι “το 2012 υποστήριξε ότι η χώρα θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο δανεισμού από τη Ρωσία”. Ανάλογες προτάσεις για να δανειστούμε εάν χρειαστεί από τη Ρωσία είχε κάνει και το καλοκαίρι του 2015.

“Ακόμη και αργότερα, λένε, παρουσίαζε ως σημαντική την παρουσία του ομογενή Τζορτζ Παπαδόπουλου στο επιτελείο Τραμπ, του ίδιου που αργότερα κατηγορήθηκε για σχέσεις με τη Ρωσία. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι σε αμερικανικά ΜΜΕ έχουν υπάρξει έως και κατηγορίες ότι ο Καμμένος…

διαβάστε περισσότερα στο economico.gr