«Τσαμπουκάς» χωρίς τέλος από τους Tούρκους

Παρά το φρένο που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας,στις εξαγγελίες του Νίκου Κοτζιά παίρνοντας πίσω το Προεδρικό διάταγμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, οι απειλές και οι προκλήσεις των Τούρκων δεν έχουν τελειωμό.

Ενώ ο Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να απαλύνει τις εντυπώσεις, ότι υπάρχει τετελεσμένη απόφαση για την αύξηση των ορίων της αιγιαλίτιδας ζώνης, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας όχι μόνο για τα 12 μίλια χωρικών υδάτων, αλλά και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι «κανένα σχέδιο δεν είναι εφικτό στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την εμπλοκή της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο.

Η Τουρκία δε θα ανεχτεί οποιαδήποτε τετελεσμένα γεγονότα από την ελληνική πλευρά στην Κύπρο, το  Αιγαίο ή την Ανατολική  Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε ελληνική παρέμβαση στις τουρκικές έρευνες» διαμήνυσε

Η Hurriyet

Την ίδια ώρα για οπισθοχώρηση της Ελλάδας στο θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, μετά τις Τουρκικές απειλές, κάνει λόγο η εφημερίδα Hurriyet.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά προχώρησε σε διακοπή αυτής της διαδικασίας που ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, παραπέμποντας στη Βουλή

Ανησυχία

Και όλα αυτά, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία στην Αθήνα για το μέχρι πού μπορεί να φθάσει Τούρκος πρόεδρος; Αυτό που κυρίως απασχολεί το ελληνικό Γενικό Επιτελείο είναι μήπως η Άγκυρα προχωρήσει σε οριζόντια κλιμάκωση, μήπως, δηλαδή, η αιχμή της αντίδρασής της εκδηλωθεί στην περιοχή του Καστελόριζου. Επιχειρήσει δηλαδή να προκαλέσει εκεί κάποιου είδους θερμού επεισοδίου.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται εδώ και πολλά χρόνια ότι τα ελληνικά νησιά έχουν μόνο χωρικά ύδατα έξι μιλίων. Αμφισβητεί εμπράκτως ότι έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, παρότι η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι κατοικημένα νησιά έχουν τέτοιο δικαίωμα.