Αυτή που είπε: «Φαντασίωση ότι η Μακεδονία είναι ελληνική» στην επιτροπή σοφών για το βιβλίο ιστορίας!
Αντιδράσεις προκαλούν οι απόψεις μέλους της επιτροπής για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων στην Ελλάδα και τα Σκόπια που υποστηρίζει οτι η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι μια φαντασίωση.
Η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου είναι ένα από τα επτά μέλη της επιτροπής που όρισε η ελληνική κυβέρνηση για να εξετάσει τον αλυτρωτισμό στα σχολικά βιβλία των Σκοπίων. Με πρόσφατες δηλώσεις της είχε αμφισβητήσει την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ δήλωσε στις 19/9/2018:
«Ανεχόμαστε χίλια μύρια όσα στο όνομα της τρομερής πατρίδας και μιας, ας το πούμε φαντασίωσης που μας λέει ότι η Μακεδονία ήταν πάντα ελληνική και θα παραμείνει ελληνική». Το βίντεο ανάρτησε στο twitter η Ομάδα Αλήθειας.
H ίδια, σε συνέντευξή της στο commonality.gr είχε πει:
Πάντα το θέμα αφορούσε την ταυτότητα των γειτόνων μας και την άρνησή μας να αποδεχτούμε πως δεν μπορούμε να ορίζουμε τον τρόπο που αυτοπροσδιορίζονται οι άλλοι ή να μονοπωλούμε την ιστορία της περιοχής. Και αυτό ήταν ζήτημα κυρίως εσωτερικό. Προς πολιτική κατανάλωση. Ουδέποτε υπήρξε σοβαρός κίνδυνος κατάληψης ελληνικού εδάφους —το αντίθετο θα έλεγα. Το θέμα ήταν στην πραγματικότητα πρωτίστως εσωτερικής πολιτικής και παρουσιαζόταν απλώς ως «εθνικό», ως θέμα υψίστης προτεραιότητας για την εξωτερική πολιτική. Με αφορμή το νεότερο «μακεδονικό ζήτημα» χτίστηκαν πολιτικές καριέρες, σβήστηκαν πολιτικές αμαρτίες, καλύφθηκαν αδικήματα, φιμώθηκαν άνθρωποι, πλούτισαν άλλοι. Η εσωτερική διαπάλη που υπήρχε τόσα χρόνια είχε πλευρές, καθόλου αθώες: μυστικά κονδύλια για την τόνωση της εθνικοφροσύνης, σύλλογοι χουντικής έμπνευσης, παρακολουθήσεις, ποινικοποίηση της χρήσης της γλώσσας σε δημόσιους χώρους και καταδίκη των σλαβοφώνων σε καθεστώς πολιτών δεύτερης κατηγορίας.»
Ποιά είναι η εν λόγω επιτροπή
Η Μεικτή Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – ΠΓΔΜ θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία των δύο χωρών ώστε να αφαιρεθούν τυχόν εκφάνσεις αλυτρωτισμού.
Η εξέταση του σχολικού υλικού θα γίνει με βάση «αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα». Οι δύο χώρες είναι ισότιμες στην Επιτροπή και η κάθε μια αριθμεί επτά μέλη.
Το ελληνικό τμήμα αποτελείται από:
1. Μάρκο Μπόλαρη, Υφυπουργό Εξωτερικών, ως Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Επιτροπής.
2. Σπυρίδωνα Σφέτα, Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
3. Νικόλαο Ζάικο, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
4. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
5. Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
6. Ευθύμιο Χαρλαύτη, Σύμβουλο Πρεσβείας Α΄, Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών.
7. Αθανάσιο Λούπα, Υποψήφιο Διδάκτορα Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.